Foto: Casper Koster, Jesse Grooten

Motherland | Katinka Strikes Back

Jip Smit
do 28 mrt en vr 29 mrt

Na het succes van de voorstelling Motherland (winnaar Best of Fringe Award 2020) neemt theatermaker Jip Smit je wederom mee naar een magische wereld, waarin we de queeste volgen van heldin Katinka. Katinka Strikes Back is het tweede deel van de Motherland-trilogie. Voorafgaand aan de voorstelling word je op een komische wijze bijgepraat over alles wat er tot nu toe is gebeurd. Je hoeft deel één dus niet gezien te hebben.

In de wereld van Motherland heerst een vloek. Mannen hebben een levensloop van 80 jaar en vrouwen van drie dagen. Vrouwen zijn er enkel om te baren en sterven dan weer. Maar bij de geboorte van Katinka loopt het anders. Zij groeit niet op in één dag, veroudert niet razendsnel, is niet op dag drie alweer een oud vrouwtje waarbij het stof in de rimpels ligt. Nee, Katinka heeft de levensloop van een man en is voorbestemd deze eeuwenoude vloek te verbreken.

Tijdens deze fantasy sequel, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten vergezellen we Katinka verder op haar reis naar vergelding. We krijgen een vechtworkshop van Selwin (een kruising tussen Yoda en Clint Eastwood), zingen mee met het nationale volkslied en beslissen samen over het lot van Katinka. We zullen de verwachtingen van onze held moeten bijstellen en onszelf moeten afvragen wat iemand een goede leider maakt. Kiezen we voor het klassieke rolmodel of durven we te vertrouwen op een nieuw geluid?

Fantasy, maar wel vermengd met knullige kantoorhumor. En dat op toneel. Noem het gerust een nieuw genre.

De Volkskrant

Recensie

“Ook toeschouwers die weinig of niets met die fantasyklassiekers hebben, zullen zich geen seconde bij Smit vervelen. De hutspot van invloeden smaakt zalig, ook omdat er nog wat te lachen valt.” Het Parool

“De voorstelling drijft op drie sterke pilaren: de goed geschreven tekst, Smits geweldige performance en een slimme inzet van publieksparticipatie. (…) We kijken reikhalzend uit naar het onvermijdelijke vervolg.” Theaterkrant

Credits

concept/scenario Jip Smit
regie Laurens Krispijn de Boer
spel Jip Smit, Dorien van Gent, Teun Donders
lostuumontwerp Esmee Thomassen
componist Ralf Pouw
lichtontwerp Jasper Nijholt
techniek Ray Vaessen
decorontwerp Janne Sterke
beeld en scènefotografie Casper Koster

Meer over de makers

Jip Smit speelde eerder bij Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage Entertainment. Ook was ze te zien in de veelgeprezen revue Showponies. Voor Motherland werd Jip genomineerd voor de Theo d'Or.