Foto: Titus Tiel Groenestege

Philip Glass; Songs & Poems, Tissues & Issues

Esther Apituley
di 12 mrt en wo 13 mrt

Philip Glass; Songs & Poems, Tissues & Issues, een concert dat verder gaat dan muziek alleen bevat een wereldpremière: voor het eerst is Glass te horen op altviool! De componist heeft Apituley persoonlijk toestemming gegeven om Songs & Poems (oorspronkelijk geschreven voor cello) te arrangeren voor dit instrument.

Altviolist Esther Apituley speelt samen met pianist Jeroen van Veen en percussionist Tatiana Koleva Philip Glass; Songs & Poems, Tissues & Issues, een theaterconcert dat verder gaat dan muziek alleen. Teksten (lees: Issues in de titel) van onder anderen Don Duyns, Pepijn Lanen en Esther Apituley worden met de composities van Philip Glass, een ingenieus lichtplan en associatieve beelden vervlochten. Tekst, licht en beeld deinen mee op de muziek of contrasteren er juist mee. Zo boren de muzikanten een diepere laag aan; op toegankelijke wijze laten ze het publiek de muziek van Glass in steeds veranderende sferen beleven.     

Credits

concept, altviool, actrice Esther Apituley
percussie, performance Tatiana Koleva
piano, performance Jeroen van Veen
muziek Philip Glass
arrangementen Jeroen van Veen, Tatiana Koleva, Esther Apituley
regie en vormgeving Titus Tiel Groenestege
lichtplan en geluid Mark Munnik
zakelijke leiding Tamara Keasberry

 

Meer over de makers

Altvioliste Esther Apituley verrast steeds opnieuw met haar virtuoze klassieke concerten en afwisselende programma’s. Met haar levendige interpretatie van de muziek verlaat ze de gebaande paden, op naar ontdekking en avontuur. Op vernieuwende wijze vervlecht ze muzikale en visuele elementen. Zo verbindt ze een groeiend publiek aan de altviool, de muziek en aan Esther zelf. De intieme en tegelijkertijd uitgelaten sfeer in de zaal is kenmerkend voor haar concerten. Meer informatie over Esther vind je hier.

De virtuoze en veelzijdige Tatiana Koleva speelt marimba en percussie. Ze wint veel prestigieuze prijzen met haar werk, waaronder Muzikant van het Jaar in haar geboorteland Bulgarije. Ze heeft aan talloze cross-over-projecten meegewerkt, van rock tot filmmuziek. Ze richt het zeer succesvolle Youth Percussion Pool op, een platform voor voorstellingen met getalenteerde jonge musici. Daarnaast is ze artistiek leider van het internationale festival Amsterdam Marimba Weekend.

De rode draad in het werk van pianist en componist Jeroen van Veen is ‘minimal music’. Hij speelt de muziek in allerlei vormen, met cross-overs van jazz tot popmuziek. Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt heeft van Veen op vele manieren uitgevoerd en op de plaat gezet, alleen en met andere pianisten. In 2016 ontvangt hij de prestigieuze NPO radio 4 Prijs voor de onderscheidende wijze waarop hij klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breder publiek.