Foto: Bas de Brouwer

The Returned

Ada Ozdogan / RAST
vr 22 mrt - zo 24 mrt

Na het succes van de Tarantinoesque western GRACE, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023, stort Ada Ozdogan zich op complottheorieën. The Returned is een viering van het sci-fi genre, waarin Ozdogan wederom een eerbetoon brengt aan de makers die haar gevormd hebben. 

The Returned vertelt het verhaal van Masha, die als kind samen met een groepje vrienden, een paar dagen spoorloos verdween. Werden ze ontvoerd door aliens? Psychologen, ouders en overheden tuimelden over elkaar heen met mogelijke verklaringen voor de verdwijning. Er ontstond een enorme mediahype en het land was verdeeld in believers en non believers. Dertig jaar later is het voor Masha tijd om de waarheid onder ogen te komen en neemt zij het initiatief voor een belangrijke reünie.


Uit het juryrapport BNG Bank Theaterprijs

“De voorstelling Grace voelt als een opgepompte roadmovie met verhoogde hartslag. Vettig maar prettig. Grotesk, karikaturaal, vol humor en overlopend van film-, muziek- en theaterreferenties. Te midden van het verbale geweld en de indrukwekkende beelden, hebben Ada Ozdogan en Momo Samwel in Grace een narratief weten te vlechten waarin het verstikkende leven op de plantage een sublieme liefde kapot maakt. De voorstelling is gul in spel en de veelheid aan vorm en ideeën. Grace is een gedenkwaardige western over loyaliteit, eenzaamheid en je dromen levend houden.”

Recensie

"‘The Returned’ is knetterweird maar goed gemaakt scifi-theater dat zich ontpopt tot ode aan de sukkelige doorsneemens." ★★★★ De Volkskrant

"In het fysieke spel, de timing en het ruimtegebruik hebben de spelers en Ozdogan sterke keuzes gemaakt, waarvan de kleinste gebaren het sterkst zijn, zoals het werpen van een subtiele blik op het juiste moment en synchroniciteit in vingerknippen." Theaterkrant

Credits

concept & regie Ada Ozdogan
tekst Anne Hofstra, Ada Ozdogan
tekstbegeleiding Nathan Vecht
met tekstbijdragen van Leandro Ceder, Rosa van Leeuwen, Elly Scheele, Imke Smit, Bram Walter
spel Leandro Ceder, Rosa van Leeuwen, Imke Smit, Bram Walter
dramaturgie Anne Hofstra
scenografie Anne Claire de Breij
kostuum Alexandra Vilcov
sound design Marijn Brussaard
lichtontwerp Tim Van’t Hof
regieassistent Goosje Leeuwenstein

Meer over de makers

Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale aanpak van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan of de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca, Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.