foto Sanne Peper

Geschiedenis van Geweld

Toneelschuur Producties / Theater Oostpool
Nederlands Theater Festival
do 14 sep en vr 15 sep

Geschiedenis van geweld is voor Toneelschuur Producties de tweede toneelbewerking van de Franse bestsellerauteur Édouard Louis, na de gelauwerde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule uit 2020.  
 

Deze voorstellingen zijn uitverkocht. Er zijn wel nog kaarten voor de allerlaatste opvoeringen van Geschiedenis van Geweld in Haarlem op 20 t/m 22 sep. Klik hier voor meer informatie en kaarten.

Édouard
loopt na een feestje op kerstavond ​‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks.  
 
Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en hij Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard allesbehalve vrijwillig. De nasleep op het traumatisch incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Disclaimer: dit stuk behandelt onderwerpen als (seksueel) geweld


Eelco Smits werd voor zijn rol in Geschiedenis van geweld genomineerd voor de Louis d’Or 2023

Uit het juryrapport:  "De schaamte en de angst, maar ook de compassie voor de dader zijn emoties,  komen in de fysieke vertolking van Eelco Smits dicht bij elkaar in Geschiedenis van Geweld. Het lukt Smits met zijn uitzonderlijke spelopvatting om inzichtelijk te maken dat alles verteld moet worden om een plek te krijgen, maar dat het vertelde mogelijk nooit werkelijk een plek zal hebben."

 

Theaterbewerking van Edouard Louis’ roman is hartverscheurend.

★★★★ NRC

"Verrassend veel lucht en humor […] Eelco Smits is schitterend." ★★★★ Volkskrant

Credits

coproductie Toneelschuur Producties, Theater Oostpool 
regie Abdel Daoudi 
tekst Édouard Louis 
vertaling Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos 
bewerking Nic Bruckman 
spel Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes 
dramaturgie Thomas Lamers 
dramaturgie stagiaire Lotte Melkert 
intimiteitscoach Markoesa Hamer 
scenografie Marloes en Wikke 
uitvoering decor Nelissen Decorbouw, Decoratelier Toneelschuur Producties 
geluid Jelle Hoekstra 
kostuum Dymph Boss 
licht Casper Leemhuis 
campagnebeeld Annaleen Louwes, Esther Noyons 

Geschiedenis van Geweld wordt mogelijk gemaakt door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Noord-Holland, Gemeente Haarlem, Ammodo, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Van Bijleveltstichting, Stichting Melanie, Stichting De Versterking, onze Talentbegunstigers en Vrienden. 

Het Social Practice Project wordt mogelijk gemaakt door het VSBfonds