foto Tibor Dieters

Een ingebeelde ziekte

Collectief Blauwdruk
op locatie
do 30 nov - zo 10 dec

Vanwege het grote succes herneemt BLAUWDRUK haar geliefde bewerking van Molières Ingebeelde Zieke. Aangesterkt met gelauwerd actrice Maureen Teeuwen, duiken we in de schatkist van het Franse Baroktheater en schudden we deze leeg in de modder. Getooid met pruiken, gekleed in tutu’s en gewapend met medicinale volzinnen, gaan we aan de haal met het laatste stuk van de koning van de comédie, Molière.

Let op: deze voorstelling speelt op locatie
Dokzaal, Plantage Doklaan 8, Amsterdam

BLAUWDRUK neemt je mee naar het jaar 2371, naar een wereld waarin de beste dokter ook de leider van het land is. We verwelkomen je aan het barok-futuristische Ziekenhof van de reinste la reine, hofarts-koningin Argan. Aan de vooravond van het kraken van de onsterfelijkheid, breekt, ondanks alle hypermoderne medische kennis, een onverklaarbare ziekte uit, met een dodelijke vertrouwenscrisis als gevolg.

Met evenveel chirurgische precisie als onkundige pirouettes, leggen we een overvloed aan maatschappelijk wantrouwen bloot. Hoe gaan we om met de dingen die we niet begrijpen, die onzichtbaar en ongrijpbaar voor ons zijn? Als iedereen terugvalt op zijn eigen narratief, kan er dan nog sprake zijn van een samenleving? Is er een remedie tegen deze hyperproductie van eenzame waarheden? Of is het mogelijk vrede te sluiten en samen te leven ondanks alle verschillende wereldbeelden?

Bellevue op locatie

Dokzaal
Plantage Doklaan 8
1018 CM Amsterdam

Komisch, intelligent en volmaakt. De voorstelling van het jaar.

★★★★★ Scènes

Pay What You Can

(betaal naar draagkracht)

Bij een van de voorstellingen van deze titel kun je zelf de toegangsprijs kiezen die bij jou past. Als je kaartjes koopt kies je bij de prijssoort de prijs die jij kan missen. Dit kan lager zijn dan de standaardprijs, maar ook hoger. Kun je het goed missen en betaal je iets meer, dan maak je het mogelijk dat iemand anders minder betaalt. Je hoeft geen pas aan te schaffen of een speciale route te volgen. Je zit dus nergens aan vast. Behalve aan een mooie avond in ons theater.

Credits

concept, tekst Collectief BLAUWDRUK
spel Maureen Teeuwen, Romijn Scholen, Tijn Panis, Bram Walter
productie Emma van Zandvoort
eindregie Nina Spijkers
geluidsontwerp Rogier Hornman
tekstbegeleiding Joachim Robbrecht

in samenwerking met Karavaan Festival
met dank aan het Fonds Podiumkunsten, Norma Fonds, BNG Cultuurfonds, Amarte Fonds,
Lira Fonds, Alkmaar Maakt Het, Boslab Theaterfestival, Gemeente Utrecht, Amsterdams
Fonds voor de Kunsten, Fentener Van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds

Meer over de makers

“Maureen Teeuwen excelleert opnieuw met haar grandioze mimiek en onnavolgbare tekstbehandeling.” ★★★★ Volkskrant

“Een verrijking binnen het toneellandschap” ★★★★ De Telegraaf