foto Bowie Verschuren

Free to be Free

Sites of Memory
di 25 jun - za 29 jun

Hoe vrij ben jij om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend.

Free to be Free is de nieuwste locatievoorstelling van Sites of Memory over vrijheid en verzet en is tussen 25 en 29 juni in Amsterdam te zien. Na succesvolle optredens in Amersfoort, Deventer en Utrecht wordt de voorstelling doorontwikkeld waarbij Amsterdamse verhalen centraal komen te staan. Het publiek wordt hierbij meegenomen op een theatrale route door het hart van Amsterdam, beginnend bij de Waalse Kerk en eindigend bij het Bushuis (Universiteit van Amsterdam).

 

Free to be Free is speciaal ontwikkeld in het kader van het Herdenkingsjaar, waarin 150 jaar afschaffing van slavernij in Nederland en haar (voormalige) koloniën wordt herdacht. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben dagelijks te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie?

Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen? In Free to be Free nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Amsterdam, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven. Naast Amsterdam wordt de voorstelling in augustus 2024 nog opgevoerd in Willemstad, Curaçao.

“Het geeft ruimte om de slavernijgeschiedenis vanuit verschillende perspectieven te laten zien en erkent daarmee de enorme omvang ervan.” - - Theaterkrant over Free to be Free in Utrecht (2023)

Bellevue op locatie

startlocatie De Waalse Kerk, Walenpleintje 159, 1012 JZ Amsterdam (ligt aan de Oudezijds Achterburgwal)
Klik hier voor de locatie op Google Maps

 

Credits


taal Nederlands met teksten in het Engels, Papiamentu en Sranan Tongo

concept Jennifer Tosch, Katy Streek
regie Katy Streek
regie advies Juan-Carlos Goilo
choreografie Jomecia Oosterwolde
compositie & muziek Jörgen Gario, Michael Wanga
script & tekst Jomecia Oosterwolde, Jörgen Gario, Michael Wanga, Juan-Carlos Goilo, Katy Streek, Jennifer Tosch, Jeannie Zuiderwijk
makers en performers Jomecia Oosterwolde, Jörgen Gario, Michael Wanga, Jeannie Zuiderwijk, dansers van DOX
scenografie & kostuumontwerp Alejita
onderzoek Mapping Slavery Project, Black Heritage Tours Amsterdam, Mark Ponte
productie Gina Alina Patilea, Chanel van Rigteren
zakelijk leiding Kimberley Smit, Monique ten Berge
marketing & communicatie Hahae Son
stagiaire Amy Plasa

partners De Waalse Kerk, Universiteit van Amsterdam, Theater Bellevue, DOX, Nowhere.
Subsidiënten Free to be Free Amsterdam VriendenLoterij Fonds, Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam, Fonds ZOZ, Het Cultuurfonds, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten

 

       

 

           

Meer over de makers

Sites of Memory maakt sinds 2016 locatievoorstellingen over de vaak nog onderbelichte verhalen uit de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. Met veel succes brengen multidisciplinaire makers deze verhalen op een toegankelijke manier onder de aandacht van het publiek in verschillende Nederlandse steden en daarbuiten. Sites of Memory is opgericht door cultureel historicus Jennifer Tosch en theatermaker Katy Streek. De nieuwe voorstelling Free to be Free wordt ontwikkeld in samenwerking met choreograaf Jomecia Oosterwolde, spoken word kunstenaar en muzikant Jörgen Gario, muzikant en danser Michael Wanga, theaterkunstenaar Jeannie Zuiderwijk, beeldend kunstenaar en kostuumontwerper Alejita, spoken word kunstenaar Juan-Carlos Goillo en dansers van DOX.

Keti Koti

25 juni - 1 juli 2024