BELLEVUE INVITES - 29 JUN

KETI KOTI 24
Keti Koti 2024
za 29 jun 20:30

Met Bellevue invites: twee speciale avonden met korte optredens van steengoede artiesten en sprekers over hun beleving van Keti Koti. De programma's hebben alles in huis om je te inspireren. Dans, theater, spoken word, storytelling, korte films en sprekers zetten je verbeelding aan. En zorgen voor de nodigde denk - of gesprekstof, zodat er alle reden is om samen nog even te blijven hangen.

Voor Bellevue invites nodigde theatermaker Sheralynn Adriaansz artiesten uit om verhalen te delen over een verleden die nog altijd invloed heeft op de wereld van vandaag. Zij maken deze verhalen Invoelbaar met dans, theater, muziek, storytelling, spoken word en films. 

Bellevue invites op 28 juni biedt een andere line-up dan het programma op 29 juni. Wel hetzelfde is dat Sheralynn Adriaansz de host van de avond is. Zij wordt vergezeld door niemand minder dan Rory Ronde die  alle verhalen muzikaal aan elkaar verbindt en Nita Kersten die deze bijzondere groep artiesten die speciaal voor deze avond bij elkaar komen, regisseert. 

Op deze avond zie je optredens van:

Emma Lesuis en Tolin Alexander
Mushroom Mosis
Zulile Blinker
Melvin Aroma
Dalton Jansen

en 

een presentatie van het Wereldmuseum
een korte film van Cinedans 

Bekijk ook het programma van Bellevue invites op vrijdag 28 juni.

Credits

host Sheralynn Adriaansz
muziek Rory Ronde
regie Nita Kersten

 

Meer over de makers

Emma Lesuis 
Emma Lesuis schrijft, filmt en maakt theater met een focus op documentaire projecten. Het liefst mixt ze film en theatrale elementen zoals in de live-documentaires Aardappelbloed en Meer dan bauxiet. Met laatstgenoemde stond ze onlangs op het Oerol Festival op Terschelling. Op dit moment schrijft ze een voice-over voor de nieuwe voorstelling van Wensley Piqué en werkt ze aan haar eerste lange tv-documentaire (Omroep Human). Wat gebeurde er eigenlijk tijdens WOII in Suriname? Die vraagt stelde Emma zichzelf nadat ze een groot filmarchief uit die tijd erfde. Ze ging op onderzoek met camera en pen en het resultaat is de live-documentaire Meer dan bauxiet. Vanavond laat ze daaruit een stukje zien met haar muzikale partners Rory Ronde en Damani Leidsman. Tevens brengt ze theater- en filmmaker Tolin Alexander uit Suriname mee voor gesprek.

Zulile Blinker
Zulile Blinker verbindt, als spoken word performer, creative director, communicatiespecialist, filmmaker, theatermaker en trainer. In Suriname evenals in Nederland staat zij bekend als trendsetter in Spoken Word. Alles wat eigenlijk leidt tot een creatieve kruisbestuiving van kunstenaars, denkers en publiek. Blinker is een duizendpoot: zij richtte Kokolampu op - een collectief voor jong talent op -. Zij drukte met haar campagne Mijn Revolutie Is… een stempel op de geschiedenis en het cultureel landschap van Surinaams talent. Ze maakte de radioshow/podcast Wat We Doen, een korte kinderfilm Ebony en de film Hip Hop Knocked waarvoor ze de de Black Soil Film Festival publieksprijs (2003) ontving.  Zij ontving veel prijzen voor haar initiatieven in zowel Nederland als Suriname. Ze is even in Nederland dus Bellevue greep de kans om haar voor dit programma uit te nodigden.

Melvin Aroma
Melvin studeerde in 2023 af aan de Amsterdamse Theaterschool en speelde hierna bij Dox, Theater AYA en dit seizoen in de voorstelling Gendermonologen van Raymi Sambo Maakt. Bij Likeminds zet Melvin nu zijn eerste stappen als maker. Vanavond neemt hij je met MY BLACK FUTURE mee in een muzikale performance waarin vol hoopvolle toekomstbeelden.

My black future is bright.

Een wereld waarin mijn voorouders hun dromen naleven.
Een wereld waarin liefde in al zijn vormen telt.
Een wereld waarin mijn passie wordt aangezien voor kracht en niet geweld.
Een wereld waarin ik zelf mijn bestemming mag vormgeven.

Waarin mijn toekomst niet eindigt met de kleur van mijn huid.

My looks are only the beginning.

My black future is bright.

Wereldmuseum Amsterdam
Overal waar mensen ergens toe gedwongen worden zijn er mensen die daartegen zijn en zich ertegen verzetten. In Suriname waren dit bijvoorbeeld de gevluchte tot slaafgemaakte. De Marrons, Aukaners, Saramakanen, Aluku's, Paramakanen, Matawai, Kwinti, worden zij nu genoemd. De tot slaafgemaakte moesten op de schepen de rijst die mee werd genomen door de slavenhouders pellen, sommige vlochten ongepelde rijst in hun haar en planten de rijst wanneer zij vluchtte van de plantage. Zo konden zij voorzien in hun levensbehoefte.

 

Keti Koti

25 juni - 1 juli 2024