Anton de Kom, mijn vader
-
di 24 jun20:30pay what you canGrote Zaal
-
wo 25 jun20:30 - 21:30Grote Zaal
Als adoptiekind uit Suriname worstelt Doris (gespeeld door Urmie Plein, (Colombina winnares Ik zeg toch sorry) met haar identiteit. Haar Nederlandse ouders voelden als een puzzelstukje dat niet helemaal past. Het verlangen om te begrijpen wie ze echt is, drijft haar weg van haar adoptieouders, richting haar roots.
Tijdens haar zoektocht ontdekt ze het verhaal van Anton de Kom, de legendarische Surinaamse verzetsheld die vocht tegen koloniale onderdrukking. Zijn strijd raakt een snaar diep van binnen. Hoe meer ze zich in zijn leven verdiept, hoe meer ze gelijkenissen ziet met haar eigen worstelingen. Wat begint als een zoektocht naar identiteit, wordt een aangrijpende ontmoeting met een man die voelt als de vader waar ze altijd naar zocht.
Anton de Kom, mijn vader is een ontroerende en inspirerende voorstelling over strijd en verbondenheid vanuit de vraag: “Bij wie ben je thuis?”
Nagesprekken
na afloop | in de Speakeasy | incl Surinaamse snack
Na de voorstelling is er een korte pauze en vervolgens worden er nagesprekken gevoerd onder leiding van moderator Dorothy Blokland. De nagesprekken vinden plaats in de Speakeasy, inclusief Surinaamse snack. Op 24 juni nemen actrice Urmie Plein en regisseur Raymi Sambo deel aan het gesprek. Op 25 juni zijn dit Urmie Plein en tekstschrijver Erik Snel. Wees welkom om mee te luisteren en praten.
Urmie Plein speelt, prettig nuchter en onsentimenteel van toon, met een heerlijk gevoel voor ironie. Ondanks de serieuze thematiek is er veel te lachen.
Recensies
“Een sterke en ontroerende voorstelling.” ★★★★★ Scenes.nu
“Urmie Plein in de hoofdrol is fenomenaal.” Theaterkrant
Credits
spel Urmie Plein
muziek Walther Muringen
regie Raymi Sambo
tekst Erik Snel, Raymi Sambo
met dank aan Stichting Anton de Kom, Noraly Beyer, Stichting Julius Leeft
Meer over de makers
Stichting Raymi Sambo Maakt is de naam van het gezelschap rondom regisseur en acteur Raymi Sambo. Het gezelschap creëert voorstellingen, podcasts, films en talkshows die hun wortels vinden in de interculturele en de queer samenleving. De onderwerpen zijn actueel en geïnspireerd door gebeurtenissen in het land en ingebed in een universele thematiek. Ze tonen relevante en herkenbare verhalen voor iedereen die niet gelooft in hokjes en graag de eigen bubbel doorbreekt. Ze stonden eerder in Theater Bellevue met Gendermonologen en Ik zeg toch sorry.