De Smoeshaan

Theatercafé en restaurant De Smoeshaan

Sinds 1975 is De Smoeshaan een ontmoetingsplek voor publiek, acteurs, technici, regisseurs en schrijvers. Ideaal gelegen tussen Theater Bellevue en DeLaMar en op steenworp afstand van de Stadsschouwburg Amsterdam, Paradiso, de Melkweg en het Leidseplein.

Het café en restaurant zijn van dinsdag t/m zondag geopend voor de lunch, diner en een Smoes-biertje. Zowel in het café als in het restaurant kun je terecht voor dagspecialiteiten of à la carte eten uit de Franse en Mediterrane keuken.

Hieronder vindt u een indicatie van de lunch, diner en drankkaart.


Reserveren voor diner

Theatercafé en -Restaurant De Smoeshaan
Leidsekade 90, 1017 PN Amsterdam
020-6250368
reserveren@desmoeshaan.nl


Verhuur

Het mogelijk om een (privé) ruimte te huren voor uw diner of evenement. Informeer naar de mogelijkheden bij Joost Kappers via joost@desmoeshaan.nl.


Openingstijden café/restaurant

ma gesloten
di 11:00 - 01:00
wo 11:00 - 01:00
do 11:00 - 01:00
vr 11:00 - 03:00
za 11:00 - 03:00
zo 11:00 - 01:00 

 


Openingstijden keuken

lunch 11:30 - 16:00
diner 17:30 - 21:00

 

Bereikbaarheid 

De Smoeshaan en Theater Bellevue liggen in het hart van het uitgaanscentrum van Amsterdam, vlakbij het Leidseplein aan de Leidsekade 90.


Maak je persoonlijke routebeschrijving via Google Maps:
 

 

 

Geschiedenis

De naam De Smoeshaan is afkomstig van een toneelstuk van de Romeinse schrijver Plautus. Het werd in 1968 opgevoerd door Toneelgroep Centrum onder regie van Hagen Mueller-Stahl. Tijdens de voorstelling droegen de acteurs fallussen van gips op hun lichaam, hetgeen grote opschudding veroorzaakte. Burgemeester Cremer van Haarlem, waar het stuk in première ging, noemde het optreden ‘zedenkwetsend’ en verbood het. De recensies die over het algemeen slecht tot zeer slecht waren, weerhielden het publiek er niet van in groten getale naar die schouwburgen te komen waar het stuk wel gespeeld mocht worden.

In de Amsterdamse Kleine Komedie werd het optreden bijgewoond door een delegatie van de zedenpolitie, die geen aanleiding zag het te verbieden.


Begin 1975 werd vergaderd over de naam voor het toekomstige café-restaurant in het door Toneelgroep Centrum gekraakte Bellevue. De directeur van het gezelschap, Egbert van Paridon, kwam op het idee. In de toenmalige toneelwereld was ‘Smoeshaan’ een begrip dat associaties opriep met verguisd, omstreden, verboden en berucht.

Vacatures 

De Smoeshaan is regelmatig op zoek naar nieuwe barmedewerkers. Interesse? Stuur een mail met je motivatie en CV naar thalita@desmoeshaan.nl.