foto Melvin Simons

Female gaze

door Eva Marie de Waal en Sophie van Winden

“Als je het eenmaal ziet, kan je het niet meer niet zien”, zegt een van de personages in onze voorstelling Doing it Right. En hoewel zij op dat moment een heel andere complottheorie verdedigt, is dit wat er gebeurde toen wij de deep dive in het feminisme namen.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat wij van Waal en Wind ons toelegden op een drieluik over de positie van de vrouw. We zouden liegen als we het nu allemaal precies weten: hoe het zit, hoe het begon en wat de oplossing is voor de ongelijkheid tussen de seksen. Maar de schat aan materiaal die we tot ons hebben genomen, heeft ons en de manier waarop we naar de wereld kijken voorgoed veranderd.

De blik waarmee wij grootgegroeid zijn, is de mannelijke blik. De wereld waarin we leven is gebouwd voor en door mannen. Mannen zijn dominant geweest in de wetenschap, de industrie, medische onderzoeken, de politiek, geschiedschrijving, de kunst..got the picture? Het is dus niet zo gek dat we zijn gaan denken dat dit ons normaal is, een neutrale blik. Dat alleen pakweg de helft van de wereldbevolking niet meegenomen is in de meeste beslissingen, wringt. En toen wij wakker werden in die wereld, konden we het niet meer niet zien en wilden we er iets tegenover zetten. Het bestaande wereldbeeld een beetje kantelen.

Gevoed door boeken van mensen die ons voorgingen in de strijd, door interviews in onze podcast met specialisten over een specifiek thema, zoals Maartje Laterveer over grensoverschrijdend gedrag en Anousha Nzume over het zogenaamde wokeology, maar ook door het alledaags seksisme dat we zelf meemaken, schreven we alles op en maakten er de meest bizarre sketches van en stopten het in dit drieluik, waarvan Doing it Right het slotdeel is.

Dat je na het zien van deze voorstelling de wereld een beetje op d’r kant ziet staan, kunnen we niet verhelpen, maar weet je: die female gaze is zo gek nog niet.

Doing it right

Waal en Wind

vr 15 dec - zo 17 dec
van 11