foto Casper Koster (l), Bas de Brouwer (r)

Aangenaam! Jip en Imke Smit

Tweelingzussen Jip en Imke Smit staan deze maand allebei in Theater Bellevue. Imke in de voorstelling The Returned van Theater RAST en Jip met haar voorstelling Motherland; Katinka Strikes Back.

In de rubriek Aangenaam! leren we hen wat beter kennen.

Aangenaam! Wie is Jip Smit?  Aangenaam! Wie is Imke Smit? 
Hoi! Ik ben Jip. Ik ben actrice en theatermaker. Na 8 jaar als actrice in het theaterlandschap werkzaam te zijn geweest heb ik in 2020 mijn debuut gemaakt als theatermaker met de fantasy voorstelling ‘Motherland'. Het vervolg, 'Motherland; Katinka Strikes Back', staat 28 & 29 maart in Bellevue. Actrice, theatermaker en zangeres! Ik heb gestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie en heb daarna veel voorstellingen gemaakt, geschreven en gespeeld. Van muziektheater, tot repertoiretoneel.
Waar hebben we jou / jouw werk eerder op het podium kunnen zien?
Na mijn opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie speelde ik o.a. in de voorstellingen 'Hij gelooft in mij' van Stage Entertainment, ‘Op de bodem’ van Orkater, ‘Happy Place’ van Karlijn Kistemaker, ‘Medea’ van Internationaal Theater Amsterdam en ‘Showponies’ van Alex Klaasen. Het afgelopen seizoen tourde ik samen met mijn zus Imke met de voorstelling ‘De avond is ongemak’ van Nina Spijkers. Met mijn eigen voorstelling ‘Motherland’ won ik in 2020 de Amsterdam Fringe Award en werd ik in 2023 genomineerd voor een Theo d’Or. Daar ben ik nog steeds een beetje ondersteboven van!  Met mijn eigen collectief De Hollanders heb ik lang voorstellingen gemaakt in samenwerking met verschillende schrijvers (zoals Arnon Grunberg en Spinvis). Daarnaast houd ik van variatie, zo heb ik net gespeeld in de vertolking van het boek 'De Avond is Ongemak' van Lucas Rijneveld in regie van Nina Spijkers en ben ik nu te zien in een filmische voorstelling over aliens van Ada Ozdogan. Hierna sta ik dan weer op Oerol festival met een muziektheatervoorstelling van Orkater met klassieke koorzang en techno. Ik haal enorm veel plezier uit het ontdekken van nieuwe vormen, die te ontwikkelen en mezelf te blijven uitdagen.

Jij en je zus zijn allebei acteur en theatermaker. Hoe is het om als tweeling in deze branche te werken?

We hebben alle twee op de toneelschool in Amsterdam gezeten. Imke zat 1 jaar boven mij en daar wilde de leraren altijd dat we onze verschillen meer zouden aandikken. Dan zeiden ze dingen als: “Laten we gewoon zeggen dat Imke meer van de kleinkunst en Jip meer van het teksttheater is”. Dat was heel frustrerend omdat we daarmee verplicht werden om onszelf te beperken. Wij hebben het zelf altijd gewoon een beetje gelaten en het kristalliseerde zich als vanzelf uit. 

Het is heel erg fijn om met elkaar te kunnen sparren over de rollen die we spelen en als ik een nieuwe tekst geschreven heb dan is Imke de eerste die het leest. In de voorstelling ‘De avond is ongemak’ stonden we voor het eerst samen op het podium en dat voelde zo vertrouwd en vanzelfsprekend! Imke voelt voor mij als thuis, dus elke keer als ik van huis vertrok voelde het alsof ik op weg was naar mijn andere huis. 

Heel fijn! We hebben altijd een sparringpartner waarmee we de dingen kunnen bespreken waar we tegenaan lopen. We hebben dezelfde smaak en visie en kunnen elkaar helpen trouw te blijven aan datgene waar we zelf van 'aan' gaan en waar we door geïnspireerd worden. 

Dit vak kan best eenzaam zijn omdat je vaak projecten van een paar maanden doet, dan weer thuiszit, en dan weer 100% in iets nieuws duikt. Die onzekerheid kunnen we met elkaar delen en elkaar het vertrouwen geven om weer nieuwe dingen uit te proberen en geïnspireerd te blijven.

Waar zien we jou / jouw werk over 10 jaar?
Mijn eerste doel is om de Motherland-trilogie af te maken. Het tweede deel spelen we in maart en april 2024 in de theaters en daarna begin ik met het schrijven aan het derde en laatste deel. Deze voorstellingen zijn een ode aan de fantasie en een onderzoek naar interactief theater. Vooral dat laatste wil ik de aankomende jaren verder gaan onderzoeken. Hoe zorg ik ervoor dat mensen uit hun comfortzone stappen zonder dat ze zich onveilig voelen?  Ik maakte altijd al veel muziek voor voorstellingen maar ben sinds kort mijn eigen popmuziek gaan schrijven. De komende jaren wil ik gebruiken om een album op te nemen en een theatraal concert te ontwikkelen. Daarnaast lekker veel spelen in weirde voorstellingen van toffe makers!

Motherland | Katinka Strikes Back

Jip Smit

do 28 mrt en vr 29 mrt

The Returned

Ada Ozdogan / RAST

vr 22 mrt - zo 24 mrt
van 11