Over Theater Bellevue

Theater Bellevue in Amsterdam is in 30 jaar uitgegroeid tot een cultureel begrip. Voor makers van muziektheater, nieuw toneel, eigentijdse dans, beeldend theater, kleinkunst en poppen/objecttheater is Bellevue een onmisbare presentatieplek. In drie zalen én op locatie bieden we jaarlijks zo’n 650 voorstellingen aan. Ons theatercafé en -restaurant De Smoeshaan is hét theatercafé van Amsterdam en een belangrijke ontmoetingsplaats voor cultuurliefhebbers en theatermakers.


Programmering

Ons aanbod kenmerkt zich door artistieke kwaliteit, actuele zeggingskracht en toegankelijkheid. Klein Bellevue staat bekend als springplank voor de nieuwste generatie talentvolle cabaretiers en kleinkunstenaars. De Paloni Zaal is gereserveerd voor Bellevue Lunchtheater, dat vanwege het tijdstip en de selectie zeer geliefd is. Met ons dans-aanbod in de Grote Zaal is Bellevue door Time Out herhaaldelijk uitgeroepen tot Danspodium van het Jaar. En met het jaarlijkse Pop Arts Festival, dat landelijk en internationaal hoog staat aangeschreven biedt Theater Bellevue een podium voor het talent dat Nederland rijk is aan makers van eigentijds poppen- en objecttheater.  

Bellevue Lunchtheater

Bellevue Lunchtheater, hét ‘toneelschrijfhuis’ van Theater Bellevue ontwikkelt en presenteert al meer dan 30 jaar nieuw Nederlandstalig toneelrepertoire. Op een bijzonder tijdstip, 12.30 uur, in de historische Paloni Zaal. Bellevue Lunchtheater presenteert en produceert actueel theater dat ruimte biedt aan de stemmen van theatermakers die op de wereld om ons heen reflecteren. Bellevue zoekt naar de autonome denk- en verbeeldingskracht van nieuw schrijftalent. Vele auteurs schreven voor het Bellevue Lunchtheater, zoals Nasrdin Dchar, Maria Goos, Magne van de Berg, Hannah van Wieringen, Koos Terpstra, Don Duyns, Rik van den Bos, Robert Alberdingk Thijm, Dilan Yurdakul, Dunya Khayame, Niek Barendsen en Nina Polak.

Bellevue Schrijvers

Bellevue Schrijvers is de vlag waaronder Theater Bellevue zich inzet voor Nederlandstalige theaterauteurs. Naast het Bellevue Lunchtheater produceert én huisvest Theater Bellevue openbare en besloten lezingen van nieuwe stukken, 'plug&play'-uitvoeringen, symposia en netwerkbijeenkomsten voor theaterauteurs. Directe partner van Bellevue Schrijvers zijn het Toneelschrijfhuis.

Huisgezelschappen, vaste programma's en festivals

Theater Bellevue is verbonden aan een aantal huisgezelschappen en -makers, zoals mugmetdegoudentand, Toneelschuur Producties, Orkater, De Toneelmakerij, het Amsterdam Kleinkunst Festival, Ulrike Quade Company en vele anderen. Ook huisvest Theater Bellevue vaste programma's: BIES (cabaret try-out podium van in Klein Bellevue), Dans op Dinsdag en de Tekstsmederij. Samen met Feikes Huis, De Krakeling en de Brakke Grond organiseert Theater Bellevue het jaarlijkse Pop Arts Festival, een festival met een programmering van poppen- en objecttheater. Naast het eigen festival huisvest Theater Bellevue jaarlijks een deel van de programmering van Julidans, Amsterdam Fringe Festival, Nederlands Theater Festival, Moving Futures en het Amsterdams Kleinkunst Fesival.

Geschiedenis

Meer dan anderhalve eeuw geleden eindigde Amsterdam aan de Leidsekade. Daar, om de hoek van het huidige café-restaurant American, lag een stijlvol wit gebouw onmiddellijk aan het water, met bomen eromheen. Dit gebouw uit 1820, opgetrokken in neo-klassieke stijl met weids uitgebouwde erker, huisvestte twee sociëteiten, Concordia, alleen toegankelijk voor heren, en Bellevue, waar ook dames en kinderen welkom waren. De eerste voorzitter was schrijver Jacob van Lennep. Inmiddels is deze villa afgebroken en leek in niets op het huidige theater, gebouwd in 1938 in ingetogen art-decostijl. Lees meer over de geschiedenis.

Jaarverslagen

Het jaarverslag bevat gedetailleerde informatie over doelstelling, activiteiten, beloningsbeleid en financiële verantwoording.