Foto: Teska Overbeeke

De Smoeshaan

Sinds 1975 dé ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers en –makers. 

Het theatercafé en restaurant staat bekend om haar uitstekende keuken onder leiding van chef-kok Robin Tiemessen, haar enthousiaste bediening en heerlijke wijnen voor lunch, borrel en diner. Met een zonnig terras aan het water, een intiem restaurant op de bovenverdieping en gezelligheid tot in de late uurtjes in het smoescafé is het een geliefde plek in Amsterdam. 

Gelegen om de hoek van het Leidseplein is de Smoeshaan ideaal te combineren met een bezoek aan o.a. Theater Bellevue, DeLaMar, ITA, Paradiso, de Melkweg, Cinecenter, Pathé City of De Balie.

Volg onze social media kanalen (Facebook & Instagram) om op de hoogte te blijven van onze plannen.

Vacatures

De Smoeshaan zoekt 

  • Assistent bedrijfsleider
  • Horecamedewerkers

Lees meer of solliciteer direct via olav@desmoeshaan.nl

Reserveren

Reserveren via Bookdinners.nl
Voor een gezelschap van meer dan 8 personen, mail naar reserveren@desmoeshaan.nl

Openingstijden 

ma

gesloten

di 16:00 - 1:00
wo 11:00 - 1:00
do 11:00 - 1:00
vr 11:00 - 2:00
za 11:00 - 2:00
zo 11:00 - 1:00

MENUKAART


Arrangementen 

Boek een arrangement in combinatie met uw voorstellingskaartje! In het bestelproces krijgt u te zien welke arrangementen er mogelijk zijn bij de door u gekozen voorstelling.

Lunch Arrangement €14,50 p.p.
Incl. koffie of thee

Diner €34,50 p.p.
Driegangen keuze menu
(Normaal €36,00. Een voorbeeld van het menu vind u hierboven)

Verhuur

Het is mogelijk om een (privé) ruimte te huren voor uw diner of evenement. Informeer naar de mogelijkheden bij Olav Grotenhuis via olav@desmoeshaan.nl

Bereikbaarheid 

De Smoeshaan en Theater Bellevue liggen in het hart van het uitgaanscentrum van Amsterdam aan het  Leidseplein.

Theatercafé en -Restaurant De Smoeshaan
Leidsekade 90, 1017 PN Amsterdam 

Geschiedenis

De naam De Smoeshaan komt van een toneelstuk van de Romeinse schrijver Plautus. Het werd in 1968 opgevoerd door Toneelgroep Centrum onder regie van Hagen Mueller-Stahl. Tijdens de voorstelling droegen de acteurs fallussen van gips op hun lichaam, wat grote opschudding veroorzaakte. Burgemeester Cremer van Haarlem, waar het stuk in première ging, noemde het optreden ‘zedenkwetsend’ en verbood het. De recensies die over het algemeen slecht tot zeer slecht waren, weerhielden het publiek er niet van in groten getale naar die schouwburgen te komen waar het stuk wel gespeeld mocht worden. In de Amsterdamse Kleine Komedie werd het optreden bijgewoond door een delegatie van de zedenpolitie, die geen aanleiding zag het te verbieden.

Begin 1975 werd vergaderd over de naam voor het toekomstige café-restaurant in het door Toneelgroep Centrum gekraakte Bellevue. De directeur van het gezelschap, Egbert van Paridon, kwam op het idee. In de toenmalige toneelwereld was ‘Smoeshaan’ een begrip dat associaties opriep met verguisd, omstreden, verboden en berucht.