foto Jitske Nap

Gazamonologen als podcast

29 November is sinds 1978 door de VN uitgeroepen tot de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Op 29 november lezen acteurs over de hele wereld de Gaza monologen; getuigenissen geschreven door jongeren van het ASHTAR theater in Ramallah, na de eerste oorlog in de Gazastrook in 2010. 

Diverse theaters en gezelschappen in Nederland en België besteden komende week in hun programma aandacht aan het geweld in de Gaza strook, waar opnieuw vele kinderen door getraumatiseerd zijn en worden. Onder aanvoering van DEGASTEN en ITA lezen in Amsterdam vanavond jongeren de Nederlandse vertaling van deze monologen in ITA, De Balie, De Brakke Grond, en Podium Mozaiek. Wij gingen langs bij de repetitie, en namen drie monologen als podcast op met Evita Noordpool, Noor Alkemade en Emin Yalçin.

De teksten – actueler dan ooit – vertellen over de verschrikkingen en het geweld, maar ook over de hoop en veerkracht van het Palestijnse volk. Met deze readings vragen theaters wereldwijd aandacht voor de gruwelijke oorlog in Gaza. Sinds oktober 2010 hebben meer dan 2000 jongeren uit 40 landen de monologen voorgedragen in 18 verschillende talen. Meer informatie vind je hier.

Wil je meer doen?

Je kunt geld over te maken naar de inzameling die het Ashtar Theater is gestart. Zij zetten zich in om de traumatiserende impact van de oorlog in Gaza te verzachten met psycho-sociale interventies. Meer info>

Ook kun je doneren aan Artsen Zonder Grenzen, die nu middelen nodig hebben om kinderen in Gaza te helpen. Noodhulp in Gaza - Artsen zonder Grenzen