Column van Rikkert van Huisstede


Rikkert van Huisstede stond in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2019. Hij is het artistieke brein van de maatschappelijke beweging / theatervoorstelling BOYS WON’T BE BOYS waarmee hij probeert om buiten het krappe ideaalbeeld van ‘de man’ te stappen. Hij heeft een vernieuwende kijk op thema’s als gender, seksualiteit en liefde en een zangstem met een bereik van vier octaven.


 Boys won't be boys    15 t/m 19 okt   
 info & kaarten: theaterbellevue.nl/Boys 


------

Lieve mannen,
Ik moet jullie een geheim vertellen. Het grootste geheim. Er vallen klappen om, er wordt om gescholden, kinderen worden ervoor uit huis gezet. En toch is het eigenlijk helemaal niet zo geheim: wij zijn kwetsbaar. En de eenzaamheid die bij het geheimhouden daarvan ontstaat, dragen we in stilte, sterk als we zijn.


Toen ik met het fijne team van het Amsterdams Kleinkunst Festival mee op tour mocht voelde ik me ook eenzaam. Een man in een jurk op het toneel? Dat is een grap. Wanneer hij opkomt, ligt de zaal in een deuk. Dat is een oude regel in theater. Dat het kwetsbaar is om zoiets te doen, moest ik vervolgens uitleggen. Het liefst op een grappige manier. 'Ik sta achter jou!' was de reactie van veel bezoekers. 'Kijk, ik heb zelf die behoefte niet, maar dat jij het doet, vind ik knap!' zeiden jullie. Kortom: jullie waren normaal en ik was gek. Dat ik 'anders' was kon je makkelijk zien, want ik uitte me, terwijl jullie zwegen.


In de hoop niet de enige te zijn, begon ik vragen terug te stellen: 'Hoe is het met jou?', 'Waarom voelde je je ongemakkelijk?', 'Wat zou jij willen doen, wat je nu niet durft?'. Er ontstonden gesprekken over vaderschap, biseksualiteit, prestatiedruk, misbruik, spierbundels, geloof, cultuurverschillen; over hoe het is om een man te zijn.


We leerden zien hoe we daar op verschillende manieren mee omgaan. Nu tourt mijn voorstelling in een bus door het land en jullie zijn mee! We zingen, rappen, dichten, dansen, grappen en openen onszelf. We verklappen het geheim. Sorry, het is echt tijd. Lieve mannen, we zijn niet eenzaam: we zijn samen.


X Rikkert
P.S. je kunt van onze performers alvast iets horen via onze theatertelefoon: 0642280481


 info & kaarten: theaterbellevue.nl/Boys