Bellevue Junior Schrijvers 21-22

De eerste editie van Bellevue Junior Schrijvers is van start!

In dit talentontwikkelingstraject krijgen 8 jonge toneelschrijf-talenten een half seizoen lang workshops toneelschrijven en bezoeken ze samen voorstellingen. Ze werken toe naar eigen toneelteksten die door professionele acteurs in Theater Bellevue wordt gepresenteerd op zondag 3 juli 2022.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Nederlands letterenfonds.

Eindpresentatie Bellevue Junior Schrijvers

Theater Bellevue/ De Toneelmakerij

zo 3 jul 16:00 - 17:00

Maak kennis met de Junior Schrijvers 2022

De Junior Schrijvers stellen zich aan u voor door middel van hun dierbaarste zin, die zij schreven tijdens dit traject.

San Feekes
18 jaar, Utrecht, Terwijde

"Ik zou willen dat ik de motoriek had om te twerken - of eigenlijk - normaliseren dat het oké is om 'slecht' te twerken" 
 
Iets willen doen, maar bang zijn om het uit te proberen. Het is iets waar ik mee struggle, maar ook langzamerhand begin los te laten naarmate ik jongvolwassenheid betreed.  Want wat is dat ongemakkelijke grijze gebied als het niet de fase in je leven is waarin je geniet van het gewoon doen zonder je af te vragen of je het "goed" of "slecht" doet.  En ja, dat geld dus ook voor twerken. 

Gyliano Willems
23 jaar, Hoofddorp

"Prachtig staat ze daar als een ster, geen accessoire."
 
Deze zin is dierbaar voor mij, omdat het verwijst naar de allereerste keer dat ik als klein jongetje een zwarte vrouw als hoofdpersoon zag in een kinderprogramma. Vaak waren de mensen waarin ik mezelf in kon herkennen de achtergrondfiguren, rollen zonder betekenis. Op dat moment realiseerde ik me dat het ook anders kan, wat tot de dag van vandaag veel voor mij betekent. 

Toon Pilet
16 jaar, Amsterdam

"Vissenzweet 
wat een leed  
zou die nooit deo gebruiken?" 
 
Met vissenzweet bedoelde ik die stinkende lucht die altijd van m'n aquarium af kwam toen ik klein was. Het lijkt zo’n logische verklaring voor die lucht, dat ik mezelf verbaasde dat ik er als klein kind niet op was gekomen, maar wel als 16 jarige. Ik blijf me ook inzetten voor de grootschalige productie van vissen deo om dit probleem de wereld uit te krijgen, maar tot zover weinig succes. Ik houd u op de hoogte. 

Lisha Clements
21, Loenen aan de Vecht 

“Ik haat leugenaars... maar ik ben zelf eentje geworden en daardoor wil ik opnieuw beginnen, opnieuw mezelf voorstellen.” 
 
Bij de gastles moesten wij een monoloog schrijven met een belangrijk woord van een van onze vorige teksten. Ik koos vreemdeling. Ik wist niet waar mijn verhaal naar toe ging toen ik het schreef. Voordat ik het wist werd het persoonlijk. Ik voelde me als een vreemdeling in mijn dagelijks leven, het was een interessante 'turn of events'. Ik moest mijn waarheid spreken en dit gewicht van mijn schouders tillen.  

Anna Santina Tetenburg
19 jaar, Hoorn

"Ik alleen met mijn gedachten."

We kregen de opdracht om te schrijven over angst. Als ik aan angst denk, denk ik meestal aan de standaard dingen zoals spinnen, de tandarts en de dood, maar soms word ik ook best bang van mijn gedachten. Ik kan met mijn gedachten mezelf dingen aanpraten die helemaal niet kloppen. 'Ik ben niet sterk', 'Alles gaat fout' of 'Ik kan het niet'. En dan word ik bang dat die dingen daadwerkelijk kloppen. Dus als ik er over nadenk is mijn grootste angst, angst zelf. 

Lara Trautwein
21 jaar, Amsterdam

“Als je vrij wilt zijn in liefde moet je geen beloftes doen, dan moet je geen oneindige leugenaar blijken en doen alsof je neus bloedt terwijl iedereen allang weet dat je talloze huissleutels hebt, en aparte agenda’s en een sliert aan condooms in je rugzak.” 
 
Deze zin is me dierbaar, omdat hij op zichzelf al een verhaal vertelt, zonder dat je er veel verdere context voor nodig hebt. Door de concrete details, zoals huissleutels en condooms, is de zin heel beeldend, denk ik. Ik hou ook wel van het ritme en de muzikaliteit in de zin. Daardoor is hij (hopelijk) goed te volgen, ook al is hij best wel lang, en is het ook leuk om de zin uit te spreken op het toneel. Ik ben niet vaak tevreden over wat ik schrijf, maar met deze zin was ik blij!  

Marit Koops
19 jaar, Langeraar

“Ja, echt liefde op het eerste gezicht.” 

Dat is wat mijn oma zei toen ze me vertelde over de ontmoeting met mijn opa. Het is mooi om gesprekken met haar te voeren, al weet ze stiekem niet zo goed dat ik daar dan vervolgens over schrijf. Dat maakt schrijven persoonlijk en doodeng tegelijkertijd. 

Dee Voskes
18 jaar, Holysloot

"Kijk effe om je heen. Deze bar, Hennie met die theedoek altijd op haar schouder, overvolle asbak, pislucht bij de wc-deur. Dat is toch fucking prachtig."
 
Het aantrekkelijke aan toneelschrijven vind ik dat ik de mogelijkheid krijgt vanuit een ander perspectief te kijken, en daarmee ook bijvoorbeeld ander soort taal aan te nemen. Ik hou me bezig met hoe een karakter denkt, handelt en spreekt, en van waaruit dat zou kunnen zijn ontstaan. Dit stukje is daar een voorbeeld van.