Bellevue Wintergroet

Een diepe zucht. Een begripvolle, maar toch, een hele diepe zucht. Want wat hadden we ons verheugd op uw aanwezigheid bij alle feestelijke voorstellingen in deze periode in Theater Bellevue.

Voorstellingen, vaak speciaal voor Kerst en Oud&Nieuw gemaakt, van fantastische makers en spelers die we nu zo ontzettend moeten missen. Maar het is niet anders en we gaan proberen deze komende 5 weken zo gezond mogelijk maar ook zo energiek mogelijk door te komen. Energiek omdat we gaan kijken of er toch niet iets van al dat moois op een andere manier tot u kan komen.

Want we gaan u missen. En wie kan onze gevoelens in deze mooier vertolken dan onze Theo Nijland. Op uitnodiging van Theater Bellevue maakte hij in onze Grote Zaal samen met Juneoer Mers een opname van A Dazzling White Christmas. Om ons en uw hart te verwarmen. Met een speciale kop warme chocomelk naar recept van De Smoeshaan. En een kaarsje aan.

De afgelopen maanden hebben we met miljoenen voor de buis gezeten om te horen welke al of niet intelligente lockdown, versoepeling of hou nog even vol want alleen samen... ons voorgespiegeld werden. Het is niet eenvoudig om niet hondsmoe, recalcitrant of gewoon gelaten de woorden van Rutte en De Jonge over ons heen te laten komen. De tekst van de persconferenties hebben elke vorm van poëzie ver achter zich gelaten en zo kon het gebeuren dat ik tijdens een van die onheilstoespraken de boekenkast indook op zoek naar schoonheid en troost.

En die vond ik, in grote mate. De trek van Vasalis: “ ‘s Avonds gezeten op een hek, zag ik het naadren van een trek (…) ik keek hen na: ik dacht ik wou zo rustig zijn en nergens wonen” of Mei van Gorter: “Een nieuwe lente en een nieuw geluid” of Hannah van Wieringen’s prachtige Over wat poëzie. Ik kan het u aanraden voor de komende maanden: lees elke avond een gedicht en alle maatregelen die we moeten ondergaan worden dragelijker met die troost als schild.

Goede moed, goede gezondheid en we gaan elkaar zien. In het nieuwe jaar, dat beloven wij u.


Jeannette Smit
directeur Theater Bellevue

Warme chocolademelk “de Smoeshaan”

door chef-kok Robin Tiemessen

INGREDIËNTEN
Voor 2 grote of 4 kleinere mokken

  • 500 ml Volle melk
  • 1 Steranijs
  • 100 gr Fijngehakte pure chocolade 70%
  • 1 eetlepel Cacaopoeder
  • ½ theelepel Speculaaskruiden
  • Slagroom
  • 2 eetlepels Vanillesuiker

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de melk met steranijs in een steelpan en breng zachtjes aan de kook
  2. Klop ondertussen de slagroom met vanillesuiker op
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade, cacaopoeder, speculaaskruiden en eventueel je likeur* toe, roer goed door met een garde
  4. Verdeel de chocolademelk over de mokken en top af met slagroom
  5. Garneer met je favoriete toppings*

* TOPPINGS & LIKEUR VARIATIES

  Bruine Rum   Frangelico   Baileys   Malibu
  • Verkruimelde Oreo
  • Chocoladerasp
  • Karamelblokjes
  • Verkruimelde kokosmakroon
  • Chocoladeparels
  • Gekarameliseerde hazelnoot
  • Hagelslag
  • Witte chocoladerasp
  • Mini Marshmallows