Kaap Furie
Foto: Casper Koster

KAAP FURIE

Bellevue Lunchtheater
"Van Gennip legt in deze humoristische moderne mythe mooi de complexiteit van het hedendaagse feminisme bloot’’ Telegraaf
di 9 jan - za 3 feb

Twee zussen kapen een trein op internationale vrouwendag. Midden in de polder van Bovenkarspel trekt Gaia aan de noodrem en bindt Judith een welwillende conducteur vast in een tweedeklascoupé. Ze maken grappen, ze maken foto’s, ze maken kennis en ondertussen gaat #treintjekapenkusjesvragen viraal.  

Wat begint als een ludieke actie, groeit via social media uit tot een wereldwijd protest tegen seksuele intimidatie. Vrouwen verenigen zich, scherpen hun nagels en roepen op tot gerechtigheid. Er moeten koppen rollen. Het is tijd.

wij willen betere mensen worden dan we waren 
mensen die niet wegkijken
mensen die aan de rem trekken en zeggen:
nu is het genoeg


De Groene Amsterdammer presenteert in het kader van deze voorstelling een super-size versie van de rubriek In de wereld. Artikelen gewijd aan feministische wapenfeiten van over de hele wereld. De tentoonstelling is de gehele speelperiode te zien in onze informatiehal.


“Hagen en Jaspers spelen energiek en emotioneel geloofwaardig, met een mooie balans tussen bravoure en kwetsbaarheid”
Theaterkrant

"Van Gennip toont op luchtige wijze aan dat we nog een lange weg te gaan hebben als het om feminisme gaat"
Telegraaf


"De voorstelling gaat vooral over hoe moeilijk het is tegenwoordig om een mening te hebben. De discussies over hot thema’s als feminisme of racisme zijn ongelooflijk moeilijk geworden, door alle mogelijkheden tot discussie voeren."

Klik hier voor het volledige interview met regisseur Nina de la Parra

"Door #MeToo is Kaap furie niet alleen verrassend actueel, maar ook een welkome aanvulling op de hele discussie"
Volkskrant

Kaap Furie schakelt van klassieke verwijzingen naar hedendaagse ongein

Volkskrant

Credits

tekst Sara van Gennip
regie Nina de la Parra
spel Johanna Hagen, Wendell Jaspers, Leòn Ali Cifteci
vormgeving Jutta Bornemann
geluidsontwerp Rinse de Jong
dramaturgie Tom Helmer
met dank aan Fonds Podiumkunsten, Stichting Melanie, Young Art support Amsterdam

Meer over de makers

Bij regisseur Nina de la Parra (winnaar Sylvia Kristel Award 2016) zijn emancipatie, gender en etnische identiteit een rode draad. De balans tussen menselijke kwetsbaarheid en lef heeft in haar werk een voelbare urgentie. De la Parra studeerde in 2015 cum-laude af van de regieopleiding van de ‘Folkwang Universität der Künste Essen/Bochum’. Sinds 2014 is Nina als regieassistent verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, en werkte samen met Ivo van Hove en Simon Stone.

Sara van Gennip
schrijft moderne mythes waarin een duivels dilemma centraal staat. Ritmisch, beeldend, zintuiglijk. Vaak zijn het verhalen waarin mensen discussiëren, liefhebben en geloven tegen beter weten in. Van Gennip studeerde in 2012 af aan de (drama)schrijfopleiding van de HKU en daarna filosofie aan de UvT. Feminisme en de tol van idealen zijn belangrijke thema’s in haar werk.

Eerder dit seizoen speelde Johanna Hagen en Wendell Jaspers samen in de zomerkomedie Geen Paniek! van DeLaMar Producties. Wendell Jaspers speelde eerder o.a. bij Theater Utrecht, MATZER Theaterproducties. In 2004 werd ze genomineerd voor de Colombina Toneelprijs, en in 2010 voor de presticieuze Theo D'Or 2010 (voor 'Marilyn Monroe' van Matzer Theaterproducties). Jonanna Hagen is voornamelijk in Film/Televisie te zien bij series als Dokter Tinus Danni Lowinski en Smeris.