BECKY
Foto: Casper Koster

Becky

DeMeiden.
"Power actrice tussen zwart en wit" Theaterkrant
vr 23 mrt en za 24 mrt

Waarom doet een wit iemand zich voor als zwart? BECKY volgt het complexe verhaal van Rachel Dolezal. Is zij het ultieme voorbeeld van white privilege?

"
DeMeiden. weet het beladen thema van white privilege op een fijne, humoristische manier te benaderen" Theaterkrant

Na hun Bellevue Lunchtheater-hit ChopChopBangBang maken DeMeiden BECKY!

In BECKY doen DeMeiden. onder bezielende leiding van Carly Wijs, een gewaagde poging de world a better place te maken. Met Rachel Dolezal als inspiratiebron. Want zoals Michael Jackson ooit zei: 'Ik kan wel doen alsof ik iemand anders ben, maar dit is wie ik ben'. Ieder mens wil geaccepteerd worden. Toch?

In hun theatraal onderzoek naar white privilege en groepsgedrag stuitten theatermakers Linda Lugtenborg en Annemieke Ros op Rachel Dolezal.

Rachel Dolezal, een Afro-American, was een professor Afrikaanse studies. Daarnaast werkte zij voor een civil rights organisatie en vocht voor gelijke rechten van haar zwarte medemens. Tot haar ouders op de televisie verschenen. Witte ouders.

De realiteit rondom Rachel stortte in. Witte mensen, zwarte mensen, alle kleuren stortten zich als wolven boven op haar. Want waarom doet een wit iemand zich voor als zwart? Is zij het ultieme voorbeeld van white privilege? Of is het tijd dat de witte mens gewoon zijn bek houdt en de zwarte mens laat spreken?

''BECKY is het lijflied voor iedereen die niet in een hokje past!'' - Theaterkrant

Linda Lugtenborg zet Becky met verve neer: meesterlijk in het vertellen, sterk in beweging en met zoveel humor dat je na de eerste scene uit haar hand eet

Theaterkrant

BELLEVUE EXTRA

Op vrijdag 23 maart gaat huisdramaturg Tom Helmer na de voorstelling in gesprek met maker actrice / theatermaker Linda Lugtenborg.

Credits

concept, spel Linda Lugtenborg
regie Carly Wijs
concept, dramaturgie, regie Annemieke Ros
muziek Mingus Dagelet
kostuum Blazinbell
vormgeving Tim Ivar
techniek Jasper Kop
productie Makershuis, Janneke Defesche
 

Meer over de makers

Theatermakers Annemieke Ros en Linda Lugtenborg vormen samen theatercollectief DeMeiden. Ze maken fysiek, absurdistisch, schaamteloos en naïef punk-theater. Verwacht geen linkse liefdadigheid, maar een zoektocht naar het beest in de mens dat naar buiten komt zodra het zich bedreigd voelt. Verwacht geen antwoorden, maar een duizelingwekkende gedachtegang van een wit wezen in een wonderlijke wereld.