De Tekstsmederij presenteert: Jibbe Willems en Tjeerd Posthuma

De Tekstsmederij
wo 9 okt 20:00 - 21:30
  • wo 9 okt
    20:00 - 21:30
    Grote Zaal - geplaceerd

Als een spin in het web koppelt De Tekstsmederij schrijvers aan regisseurs en wijzen hen op elkaars krachten. Ze bieden een veilige haven aan nieuw talent om een artistieke signatuur, ambacht en zakelijke inzichten te ontwikkelen en te toetsen.

Deze avond met: Jibbe Willems, Tjeerd Posthuma
Beide presenteren nieuw werk.

Een openhartig, publiek programma waarin op inhoudelijke wijze feedback wordt gegeven en waar professionals en geïnteresseerd publiek elkaar ontmoet.

Tekst in ontwikkeling

Na een eerste kennismaking met het nieuwe werk van de huidige lichting smeders afgelopen zomer, kijken we nu naar het vervolg. Hoe is de feedback van het publiek verwerkt? Waar hebben de schrijvers en regisseurs aan gesleuteld? Zijn er nieuwe wendingen? ComplottheorienPersonage-ontwikkelingen? En hoe vergaat het de smeders zelf tijdens dit proces? Nestel je op een warme zetel in de zaal en aanschouw, onderga, ervaar, denk mee; Dit is een unieke situatie voor jou en voor de makers!

Tijdens voorgaande edities volgden onder meer Jade Olieberg, Lisa Giezen, Maarten Hopman, Sterresoet van Schooten, Simone van Saarloos, Nina Spijkers, Zen Roorda en Michiel Westbeek een traject bij de smederij. Meer informatie over De Tekstsmederij zie detekstsmederij.nl

Jibbe Willems is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt hij als theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretti en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Willems hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij probeert in ieder stuk dat hij schrijft of vertaalt een onderzoek aan te gaan naar vorm en functie van de taal. Onlangs won hij op het Nederlands Theaterfestival de Zilveren Krekel. De voorstelling Jabber (Toneelgroep KWATTA) waar Willems het libretto voor schreef werd gezien als meest indrukwekkende podiumprestatie 2019.


Tjeerd Posthuma is schrijver, bewerker en vertaler, met name voor theater, proza en televisie. Zo schreef hij onder andere The very tired girl (Het Nationale Theater/Zaal3) en Princess (14+) (Theater Sonnevanck), de laatste werd beloond met de Gouden Krekel 2018. Op dit moment werkt hij voor Frascati Producties/International Theatre Amsterdam en Theater Rotterdam, zowel autonoom als in opdracht. In 2016 verscheen zijn romandebuut Stad van Goud. Een tweede boek is in de maak. Tjeerd was van 2014 t/m 2017 dramaturg en assistent-producent in Theater Bellevue.