Foto: Sanne Peper

Sweet Sixteen

De Toneelmakerij
14+
di 10 nov - za 14 nov

Dunya staat op het punt om ouder te worden dan haar zus Dido ooit is geweest. Die moest zo nodig een eind aan haar leven maken op haar zestiende.

De avond voordat ze een spreekbeurt over zelfmoord gaat geven, duikt Dunya nog één keer in de dagboeken van haar zus. Daarna gaat ze alles verbranden wat met haar te maken heeft. Want wat heb je aan de levenslessen van iemand die nooit heeft geweten hoe het is om zestien te worden? Wat heb je sowieso aan de levenslessen van iemand die eigenlijk niet wilde leven? Dunya is klaar om afscheid te nemen van het verdriet over haar zus. Ze wil door met leven. Dan staat zuslief opeens in haar kamer. Ze gaan in gesprek. Wat was er nou eigenlijk met Dido aan de hand? Weet ze wel wat ze Dunya en hun ouders heeft aangedaan? Waarom heeft ze Dunya niet om hulp gevraagd?

“Mijn zus heet Dido. Ze is dood en ik mis haar vreselijk. Ze heeft zichzelf doodgemaakt en ik zal nooit snappen waarom."

Casper Vandeputte schreef in nauw overleg met regisseur Belle van Heerikhuizen Sweet Sixteen voor in het klaslokaal. Een dialoog tussen twee zussen, waarvan de oudste zelfmoord heeft gepleegd. Het publiek in de klas is er getuige van hoe Dunya de emotionele confrontatie aangaat met haar overleden zus, maar ook met zich zelf.

 COLUMN 

"Op scholen werden we getroffen door de actualiteit van het thema. Soms voelde ik mij een monster als een halve klas in tranen was. Maar de gesprekken erna deden dat gevoel vervagen. Ze hadden het gesprek waar ik op die leeftijd zoveel nood aan had, maar pas op mijn vijfentwintigste voerde." Belle van Heerikhuizen

Lees hier de column die regisseur Belle van Heerikhuizen speciaal voor ons maandprogramma schreef. 

 IN DE PERS
"Bloedeerlijke voorstelling waarin voortdurend alles op het spel staat." Theaterkrant, keuze van de criticus

"Een verpletterend verhaal over zelfdoding op jonge leeftijd in de context die het meest pertinent is: in de klas. Door in te zoomen op de achterblijvers weten de regisseur, schrijver Casper Vandeputte en spelers Hanna van Vliet, Sophie Höppener en Dieuwertje Dir een loodzwaar onderwerp behapbaar en bespreekbaar te maken." NRC Handelsblad 

"Beste jeugdtheatervoorstelling in 2019" Hans Smit, Parool

Een dialoog tussen twee zussen, waarvan de oudste zelfmoord heeft gepleegd. 

Credits

tekst Casper Vandeputte
regie Belle van Heerikhuizen
dramaturgie Paulien Geerlings
kostuumontwerp David Laport
assistent kostuums Benjamin Stro
cast Sophie Höppener, Hanna van Vliet, Diewertje Dir
met dank aan Van Bijleveltstichting, Stichting de Versterking