Polished © Joris Hilterman

DansClick 22

Korzo / BNG Bank Dansprijs
Dans op Dinsdag
di 24 nov 20:30 - 22:10
  • di 24 nov
    20:30 - 22:10
    Grote Zaal

De BNG Bank Dansprijs is een belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent. In 2020 is deze uitgereikt aan choreograaf, percussionist en filmer Andreas Hannes voor zijn duet The City – A Skipping Piece (2018) en het duo Roshanak Morrowatian & Mami Izumi, dat samen tekent voor de solo Polished (2019). Korzo en het BNG Cultuurfonds presenteren de winnaars in DansClick 22. Een programma omlijst door videoportretten van de makers en een Après Danse, om na te praten met choreografen en dansers. 

Andreas Hannes heeft zich bekwaamd in meerdere kunstdisciplines. Hij is naast choreograaf en danser ook filmer en percussionist. Met zijn afstudeervoorstelling The City – A Skipping Piece verheft hij het huppelen tot een spannende kunstvorm en won hij het Moving Forward traject 2108/2019. Twee performers beginnen te huppelen. Paden ontstaan en geometrische vormen worden zichtbaar, terwijl de dansers zich verplaatsen binnen het denkbeeldige speelveld van een stad. "Hij speelt een bedwelmend spel met herhaling en houdt tegelijkertijd de extase precies in toom", aldus het juryrapport.

De van oorsprong Iraanse Roshanak Morrowatian maakte samen met de Japanse danseres Mami Izumi de gewaagde, bedwelmende en expressieve solo Polished over beleefdheid en etiquette. Ze doken in de ongeschreven regels van fatsoen en herkenbare gedragspatronen. De jury zag een "spannende wisselwerking tussen stilte en uitbarsting".

De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. 

Ontdekkingstocht langs de nieuwste generatie dansmakers 

Credits

The City – A Skipping Piece - Andreas Hannes
regie en choreografie Andreas Hannes
dramaturgie Bruno Listopad, Renée Copraij
dans Ahmed El Gendy, Andreas Hannes
muziek Siriusmo & Rathero (Vibrations)
geluid Gary Shepherd
licht Paulina Krokop

Polished - Roshanak Morrowatian & Mami Izumi
concept, regie, choreografie Roshanak Morrowatian 
dans, choreografie Mami Izumi
kostuum Verena Klein
video Laisvie Andrea Ochoa Gaevska
geluidsontwerp Patrick Housen
licht- en decorontwerp Jean-Lou Caglar
artistiek adviseur Romy Roelofsen