Foto: Nienke Veneboer

Männerbund

Lars Brinkman
online registratie
di 4 mei en wo 5 mei

Er zijn nieuwe voorstellingen! Klik hier voor de nieuwe data.

Een jong en persoonlijk pamflet waarin de verzwegen lelijkheid van de homovervolging in Nederland onder de aandacht gebracht wordt...

Het Homomonument, Amsterdam. Drie roze driehoeken in graniet, gelegen op de Westermarkt, waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht. Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren. 

Getriggerd door deze bevindingen probeert acteur en theatermaker Lars Brinkman een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is slachtofferschap verslavend? Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken? 

In Männerbund vraagt Lars zich af waarom we ons laten leiden door ongemak en schaamte in gesprekken over zaken die simpelweg niet eenduidig zijn. Hoe kunnen we op zoek gaan naar een eerlijke vorm van emancipatie?

'Ontwapenend in zijn eenvoud, ontroerend in zijn historische dimensies' - 'Het belang van Brinkmans verhaal is te groot om bij een eenmalige uitvoering te blijven' Theaterkrant 

 BELLEVUE PODCAST | Voor het applaus
We praten met theatermakers Lars Brinkman en Martijn de Rijk over homoseksualiteit en vrijheid; tijdens de Tweede Wereldoorlog en nu. Over de erotiek van autoriteit én de theatrale verfilming van Männerbund.

Credits

concept, spel Lars Brinkman
coach Martijn de Rijk
met dank aan Collectie Jan Carel Warffemius, Anna Tijsseling, Piet Boogert 
Deze voorstelling kwam tot stand in het kader van Theater Na de Dam.