Foto: Rob Wolvenne

Priemgeval

Theater Artemis / Het Nationale Theater
wo 25 aug - vr 27 aug

Een afstudeerklas van de Toneelacademie Maastricht die door een feestelijke theatervoorstelling verbonden blijft, tot de dood hen scheidt.

Van en met: Joris Smit, Sophie van Winden, Jeroen De Man, Eline ten Camp, Fabian Jansen, Roel Swanenberg, An Hackselmans en Wanda Eyckerman.

In 2005 maakten acht studenten aan de Toneelacademie Maastricht hun afstudeervoorstelling bij Theater Artemis. Met ‘groei’ als thema namen ze de leeftijd van elf als uitgangspunt. Ze putten inspiratie uit eigen jeugdfoto’s, improviseerden vanuit het werk van fotografe Rineke Dijkstra en observeerden elfjarigen in het zwembad. Zo ontstond de bejubelde familievoorstelling Priemgeval.

De afstudeerklas sprak destijds de wens uit Priemgeval te blijven spelen ‘tot we tachtig zijn!’. Want hoe wonderlijk zou het zijn om een voorstelling die gaat over het verstrijken van de tijd te laten meegroeien met de levens van zij die ‘m spelen. Die wens leeft nu nog steeds.

Meer nog, de acteurs maken in 2021 een officiële afspraak met elkaar: vanaf nu hernemen we Priemgeval om de vijf jaar. Om de lofzang op het kind zijn, het ouder worden, op vriendschap, leven èn sterven, met het publiek te blijven delen. Een publiek dat nieuwe generaties elfjarigen verwelkomt. Dit hele proces wordt door een filmmaker gedocumenteerd. Om zo op het einde van de rit het verhaal te kunnen brengen van een afstudeerklas die door een feestelijke theatervoorstelling verbonden blijft, tot de dood hen scheidt. Samen met een levenslange speelreeks kan er geen grotere ode aan de vriendschap en het theater zijn.

Het stuk heeft vuurpijlen van emotie die omhoogschieten

NRC

"Het schuurt, het vreet en het trekt. Genoeg om je hart aan open te halen" NRC Handelsblad

"De collage belicht overtuigend de ondeelbare eenzaamheid en de ongecontroleerde
opwinding over alles wat nog komen gaat" De Volkskrant

Credits

concept, spel Joris Smit, Sophie van Winden, Jeroen De Man, Eline ten Camp, Fabian Jansen, Roel Swanenberg, An Hackselmans, Wanda Eyckerman
eindregie (2005) Arie de Mol
begeleiding (2005) Floor Huygen
een voorstelling van Theater Artemis in coproductie met Het Nationale Theater

Meer over de makers

Met Priemgeval veroverden de spelers jarenlang het ene na het andere festival. In Nederland (op Festival Boulevard, Oerol, Tweetakt Festival), Linz, Wenen, Kopenhagen, Londen en Bath; elke keer ging het publiek overstag. Hun elfjarig jubileum vierden ze met voorstellingen op Festival Boulevard, in de Toneelacademie Maastricht en met een Belgische première op Theater aan Zee. Iedere herneming is aanleiding voor een reünie en naast een rollercoaster aan emoties tevens een eerbetoon aan Floor Huygen (artistiek leider Theater Artemis) die in 2016 overleed.