Foto: Lisa Schamlé

Om de hoek woont een struik

Sonja & Hendrik
Nederlands Theater Festival | BNG Bank Theaterprijs
do 9 sep - zo 12 sep

In Om de hoek woont een struik brengen theatermakers Sonja van Ojen en Hendrik Kegels door middel van een zelfgebouwde maquette een miniatuurstad tot leven.

De dag breekt aan, een vuilnisbak waait om, een plastic zakje verstrikt zich in de takken van een boom, een duif poept op het standbeeld, de krokussen gaan open.

In deze beeldende voorstelling spelen niet de menselijke inwoners maar de Esdoorn, de Lantaarnpalen, het Openbare Toilet, de Schoorsteen, de Kevers onder de tegels en de Kiosk op het plein de hoofdrol. Dit woordeloze schouwspel wordt begeleid door een voor de voorstelling gecomponeerde filmische soundtrack.

Credits

concept, maquette Sonja van Ojen, Hendrik Kegels
eindregie Lisa Schamlé
dramaturgie Pol Eggermont
ontwerp, uitvoering Vincent van Ojen
ondersteuning decor Dominique van de Zande, Vincent van Ojen, Wieke van Rosmalen
lampjes en draadjes Thomas Claessens
muziek Frederik de Clercq
coaching Ilrish Kensenhuis
mede mogelijk gemaakt door Amarte fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, BNG Theaterstimuleringsprijs, Gravin van Bylandt stichting, Gemeente Helmond, Brand cultuurfonds Limburg, Feikes Huis, Annatheater 

Meer over de makers

Sonja van Ojen (1996) en Hendrik Kegels (1996) studeerden respectievelijk in 2019 en 2018 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Samen maakten ze eerder de voorstellingen Phantom Island en Microlepidoptera. Het duo is verbonden aan het Makershuis Tilburg en start in het najaar van 2021 een vierjarig talenttraject bij STIP Theaterproducties.

Sonja & Hendrik maken conceptueel beeldend theater voor alle leeftijden. Hun werk is fantasierijk, soms absurdistisch, en wordt gekenmerkt door een speelse, soms haast naïeve beeldtaal. Met fantasie als werktuig nodigen ze het publiek uit om dichter bij het andere te komen. Zo balanceren ze graag op de rand tussen volwassenen- en jeugdtheater waar ze tegelijkertijd kinderen kunnen uitdagen en volwassenen weer kunnen laten spelen. Samen wonnen ze in 2019 op het NTF de Jeugdtheaterpitch en in 2020 de BNG Bank Theaterprijs.