Beeld: Tom Jager

Saman Amini's Integratieplan

Saman Amini / Black Sheep Can Fly
werkvoorstelling
wo 15 dec - do 16 dec

Er wonen in Nederland meer verschillende nationaliteiten per vierkante kilometer dan waar ook ter wereld.

Nederland zou dus een land kunnen zijn waar iedereen in harmonie zij aan zij woont en waar de rest van de wereld een voorbeeld aan kan nemen. Toch vinden veel Nederlanders dit ‘multiculturele experiment’ mislukt.

Na de veelgeprezen voorstellingen A Seat at the Table (★★★★★) en Samenloop van Omstandigheden (★★★★★) is Saman Amini terug met zijn scherpe humor en muzikaliteit en legt hij in deze gloednieuwe productie de vinger op de zere plek.

BLACK SHEEP CAN FLY presenteert Saman Amini’s Integratieplan: een show vol verhalen en scherpe observaties over Saman’s persoonlijke reis naar het ‘Nederlanderschap’. Hij houdt onze samenleving, zichzelf en zijn eigen gemeenschap een kritische maar verbindende spiegel voor.

Saman Amini is naast theatermaker, schrijver en performer ook muzikant. Voor zijn lied Laat Me Toe ontving hij een Edison nominatie en zijn nummers zijn op Spotify al bijna een miljoen keer beluisterd. Deze muziek komt terug in zijn theatervoorstellingen waarin hij steeds de dialoog aangaat met zichzelf en het publiek, zonder een oordeel, maar zoekend naar het universele dat ons verbindt.

Godvergeten talent

Youp van 't Hek

Credits

concept, muziek, spel, tekst Saman Amini
muziek, arrangementen Martin Verheesen
tekstuele bijdrage Geert Lageveen, Floris van Delft
dramaturgie, concept tekst Floris van Delft
coach Nima Mohaghegh 

met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdamse Fonds voor de Kunsten, Fonds21, VSB fonds

Meer over de makers

Saman Amini is een interdisciplinaire kunstenaar die werkt op het grensvlak tussen theater, film en muziek. In zijn voorstellingen komt alles samen: het zijn verhalen waarin dialogen, songs, spoken word, animatie en het direct aanspreken van publiek naadloos in elkaar overlopen, en waarin een kritische maar verbindende blik op de samenleving centraal staat. Na zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht bouwde hij zowel in het theater als met zijn muziek aan een indrukwekkend oeuvre. Het grote publiek maakte met Amini kennis in Nobody Home (2015, regie Daria Bukvić).

Samen met zijn compagnon en filmregisseur Nima Mohaghegh maakte hij met Black Sheep Can Fly meerdere maatschappelijk relevante producties zoals Samenloop van Omstandigheden (2016), A Seat at the Table (2017) en In het Hol van de Leeuw (2018). In 2019 werd A Seat at the Table genomineerd voor de BNG Cultuurprijs en won hij samen met de acteurs en Mohaghegh voor deze voorstelling de Toneelschrijfprijs. In datzelfde jaar bracht hij het boek Samenloop van Omstandigheden uit. Met zijn muziek heeft hij tot nu toe 900.000 streams en de videoclip voor zijn nummer Laat Me Toe werd genomineerd voor een Edison.

Black Sheep Can Fly initieert, ontwikkelt en produceert verhalen met een menselijke en maatschappelijke urgentie die onderbelicht zijn in de kunst en cultuursector maar wel degelijk onderdeel uitmaken van onze samenleving. Meerdere theater- en filmproducties van Black Sheep Can Fly zijn nationaal en internationaal onderscheiden.