Foto: Bart Grietens

Hold Your Horses

De Dansers / Theater Strahl Berlin
Krakeling Festival 2021
vr 15 okt 19:00 en 22:00

Hold Your Horses is een dansconcert over het verlangen naar houvast. De Dansers vertellen hun verhaal met twaalf handen en een paar gitaren. 

We zien handen vastpakken, misgrijpen, aanraken, wegvliegen, neervallen en aan gitaarsnaren plukken. We zien hartstocht en afstand. We zien het verstrijken van de tijd, vastgezet in een strak ritme. We zien mensen, soms dichtbij elkaar, soms eindeloos ver verwijderd. We zien geen paarden, al voelen we ze wel. We zien niet de grillige wereld waar we maar geen grip op krijgen. We voelen hem wel door onze vingers glippen. 

Een dansconcert over het verlangen naar houvast, in een wereld die steeds ongrijpbaarder wordt

Hold Your Horses gaat over de drang om je aan iets of iemand vast te houden, in een wereld die steeds ongrijpbaarder wordt. Zes performers brengen de voorstelling tot leven met overgave en muzikaliteit. Hold Your Horses kent een spectaculaire, acrobatische bewegingstaal, maar raakt nooit de menselijke sensitiviteit kwijt. Als één lichaam bewegen de dansers in een onafgebroken flow, voortgestuwd door de live muziek van Guy Corneille vol meeslepende gitaarstukken en aangrijpende songs.

N.B.
Om deze voorstelling te bezoeken heeft iedereen van 13 jaar en ouder een geldig Coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck app nodig. De QR code worden bij entree van het theater gecontroleerd.

Het Krakeling Festival

In 2021 organiseert Theater De Krakeling de 2e editie van het theaterfestival voor de jeugd van 8 t/m 17 oktober op 5 plekken in Amsterdam. In dit toonaangevende jeugdtheaterfestival komt in de meest ultieme vorm samen waar De Krakeling voor staat: diversiteit in cast, leeftijd, publiek en thema, top van het jeugdtheater, nieuw talent, internationale uitwisseling en voorstellingen op locatie. Te zien in festivalhart De Krakeling, maar ook in Theater Bellevue, ITA, Podium Mozaïek en op het Stenen Hoofd. 

Ga voor meer informatie naar krakelingfestival.nl

Theater De Krakeling is sinds juli 2020 gevestigd op Cultuurpark Westergas, Pazzanistraat 15, 1014 DB Amsterdam.

Barst van verlangen naar houvast

★★★★ De Volkskrant

"Zowel een ode aan onze veelzijdige, verlangende armen, als noodkreet in een steeds ongrijpbaarder wereld" NRC

"Zoals altijd bij de onweerstaanbare dansconcerten van De Dansers uit Utrecht begint de sfeer speels en ongedwongen. Gaandeweg sluipt er een noodkreet in, de angst om de grip te verliezen." ★★★★ De Volkskrant

"Het energieke Hold Your Horses gaat in galop over het podium" Parool


De Dansers
is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van moderne dans en livemuziek. Voorstellingen van De Dansers vertellen toegankelijke, intuïtief meeslepende verhalen over bevrijding en overgave, waarin speels anarchisme nooit ver te zoeken is. Ze willen inspireren tot lijfelijkheid en persoonlijke verbinding.

Het Krakeling Festival

In 2021 organiseert Theater De Krakeling de 2e editie van het theaterfestival voor de jeugd van 8 t/m 17 oktober op 5 plekken in Amsterdam. In dit toonaangevende jeugdtheaterfestival komt in de meest ultieme vorm samen waar De Krakeling voor staat: diversiteit in cast, leeftijd, publiek en thema, top van het jeugdtheater, nieuw talent, internationale uitwisseling en voorstellingen op locatie. Te zien in festivalhart De Krakeling, maar ook in Theater Bellevue, ITA, Podium Mozaïek en op het Stenen Hoofd. 

Ga voor meer informatie naar krakelingfestival.nl

Theater De Krakeling is sinds juli 2020 gevestigd op Cultuurpark Westergas, Pazzanistraat 15, 1014 DB Amsterdam

Credits

choreografie Josephine van Rheenen
live muziek Guy Corneille
uitgevoerd door, gemaakt met Yeli Beurskens, Marie Khatib-Shahidi, Noëmi Wagner, Yoko Haveman, Liam McCall, Youri Peters, Arturo Vargas
scenografie Timme Afschrift
techniek Chieljan van der Hoek
dramaturgie Moniek Merks

 

Meer over de makers

Josephine van Rheenen is choreograaf, danser en artistiek leider van De Dansers. Ze studeerde in 2010 af aan de Theaterschool in Amsterdam en begon direct na haar studie als danser bij De Dansers, toen onder leiding van choreograaf Wies Merkx. Na 5 jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 Merkx op als artistieke leiding van De Dansers, samen met muzikant/componist Guy Corneille. Sindsdien maakt Josephine van Rheenen eigen werk (vaak i.s.m. Guy Corneille) voor zowel kinderen als volwassenen. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit instincten. Haar werk kenmerkt zich door fysicaliteit, openheid en energie op het podium en een innige verstrengeling met (live) muziek.

Guy Corneille is sinds 2014 samen met Josephine van Rheenen artistiek leider van De Dansers. In hun voorstellingen springt hij over het podium als tegelijkertijd (autodidact) muzikant en fysiek performer. Daarnaast co-creëert hij met choreograaf Josephine van Rheenen als componist en muziekgericht dramaturg. Guy heeft een academische achtergrond in socio-culturele antropologie en een geschiedenis in het popcircuit met zijn indie-band La Corneille. Zijn artistieke interesse gaat uit naar het communiceren van fysieke/emotionele beleving; de nonchalante performativiteit van popconcerten; en werk dat toegankelijk is zonder oppervlakkig of goedkoop te zijn. In 2017 won Guy Corneille een VSCD Gouden Krekel voor zijn multi-performance in The Basement (De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx).

Theater Strahl Berlin is in 1987 opgericht als onafhankelijke theatergroep in Berlijn en produceert sinds 2013 in samenwerking met internationale artiesten hedendaagse dansvoorstellingen voor een jong publiek. Jeugdprogrammering is een vast onderdeel van het repertoire van Strahl en gericht op een publiek vanaf 12 jaar. Bij Strahl worden jongeren betrokken bij de selectie en ontwikkeling van voorstellingen, en op het podium wordt de realiteit van hun leven verkend in uiteenlopende esthetische vormen. Theater Strahl Berlin biedt jongeren een eerste kennismaking met de wereld van het theater.