Foto: Kamerich & Budwilowitz / EYES2

BEETHOVEN - Lost in Silence

Esther Apituley
wo 8 dec en do 9 dec

Beethoven Lost in Silence is een visueel theaterconcert voor én door horenden, slechthorenden en doven. 

Na Bach & Bleekwater en Vivaldi Code Rood is dit Esther Apituleys derde theaterconcert in de reeks rondom de Grote Componisten.

Een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt

In Beethoven Lost in Silence worstelen vier topmusici, een horende acteur/danser en een dove acteur/danser met de vraag wat het betekent als je je gehoor kwijtraakt. Bevrijdt het de muziek of beklemt het de omgang met anderen? De performers doen een poging om in de huid te kruipen van de legendarische Beethoven, zijn radicale vernieuwing van de muziek, maar ook zijn groeiende wantrouwen tegenover schnabbelende muzikanten, dokters, gelieven en het burgerlijke Weense leven, dat van conventies aan elkaar hangt.

Een visuele, muzikale voorstelling die de zintuigen uitdaagt. Met schurende teksten van Ko van den Bosch en ongewone composities van Reza Namavar. Voor deze voorstelling wordt samengewerkt met o.a. Sencity en Possiblize, organisaties werkzaam in de slechthorenden- en dovenwereld.

Beethoven Lost in Silence is het derde theater-concert van een serie rondom de Grote Componisten. In 2015/2016 realiseerde Apituley het eerste deel: Bach & Bleekwater. De tweede in de reeks was Vivaldi Code Rood.  De voorstellingen kregen lovende recensies en publiek was razend enthousiast.

Naast het succes in Nederland baart Apituley ook internationaal opzien met Bach & Bleekwater. In de zomer van 2018 in Valencia (met een Spaanse actrice en musici) en op 11 april 2019 beleeft deze voorstelling in een New Yorkse versie haar première in Theatre La MaMa in New York (waar de voorstelling vervolgens acht keer speelt).

Credits

regie Saskia Mees
componist Beethoven, Reza Nemavar, Michiel Mensingh
tekst Ko van den Bosch
artistiek leider, altviool Esther Apituley
acteur Thomas de Bres 
doof acteur, danser Ali Shafiee
pianist, acteur Victor Lange
violist Paul Madeiros
cello Jan Willem Troost
decor Marloes & Wikke
choreograaf Pim Veulings
lichtontwerp Vincent Romijn
kostuum Elian Smits, Eva Krammer