Foto: Casper Koster

Vreemdgangers

Theater Bellevue / Tjeerd Posthuma
Bellevue Lunchtheater
do 2 dec - zo 26 dec

Nav de persconferentie van 18 december moeten wij helaas alle komende voorstellingen van Vreemdgangers annuleren. Kaartkopers krijgen zo spoedig mogelijk een mailtje over wat er mogelijk is met de reeds gekochte kaarten. 

Vreemdgangers - een voorstelling over dat wat iedereen zou willen doen, heeft gedaan, nooit zou doen of in ieder geval een hele sterke mening over heeft.

Vreemdgaan is een term die meer oordeel dan begrip oproept. De bekende psychotherapeut Esther Perel schreef er niet zo lang geleden al een boek over: we moeten anders tegen ontrouw aankijken. Bijna elke relatie krijgt met overspel te maken dus kunnen we maar beter onderzoeken hoe hier mee om te gaan. 

Een nieuwe toneeltekst van Tjeerd Posthuma over dat wat er buiten je deur gebeurt. Met Evrim Akyigit en Joep Paddenburg in regie van Timothy de Gilde.

"Soms is vreemdgaan het beste wat je kunt doen, ook al is het het domste wat je kunt doen.."

Ontmoet Jesse en Tamara - een jaar geleden kwam er een abrupt einde aan hun heimelijke affaire. Het waarom is nooit helemaal uitgesproken. Nu Jesse single is, zoekt Tamara toch weer toenadering. Ze wil dingen uitpraten, zodat ze verder kunnen. Maar verder betekent voor Tamara iets anders dan voor Jesse. En oh ja, dan is er nog Jesse’s (inmiddels ex-)vriendin die overal achterkwam, maar niet wil worden gezien als een bedrogen vrouw.

Precies door niet te doen wat hoort en wat er van hen verwacht wordt, ervaren alledrie een vrijheid die hen zowel opluchting als kopzorgen bezorgt. 

In de pers

‘Als minnaar leef je in een zelfgecreëerde teleurstelling’ NRC

Tjeerd Posthuma over zijn voorstelling Vreemdgangers:
‘Mijn eigen ervaringen zijn het vertrekpunt’
Trouw

'De originele regie en de acteurs, die aan elkaar gewaagd zijn, tillen Vreemdgangers op' Volkskrant

Smoezen met... Tjeerd Posthuma

Ooit was ik de derde persoon in de relatie van twee anderen. Toen het uitging, besefte ik dat het voor ons allebei ook erg eenzaam is geweest. We konden het met niemand delen. Aan het einde voelde ik het zelfs omslaan in een zelfmarteling. Alsof je een soort gouden steen met je meedraagt die je aan niemand mag laten zien...

Lees HIER het volledige interview.

Bellevue Lunchtheater

Het Bellevue Lunchtheater is al ruim 45 jaar dé schrijfwerkplaats van Nederland. Een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. De voorstellingen zijn dagelijks te zien om 12:30 uur in de historische Paloni Zaal. Te boeken in combinatie met een luncharrangement van Theatercafé en restaurant De Smoeshaan.

Credits

tekst Tjeerd Posthuma regie Timothy de Gilde spel Evrim Akyigit, Joep Paddenburg scenografie Janne Sterke muziek Bart Rijnink kostuum Sabine Staartjes lichtontwerp Tim van 't Hof dramaturgie Tom Helmer regieassistentie Lina Bravo Rebolledo tekstbegeleiding Paulien Geerlings  productie Belle Lammers, ProductieCollectief een voorstelling van Theater Bellevue

Meer over de makers

Tjeerd Posthuma (tekst) ontving dit jaar het prestigieuze TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hij begon op zijn zestiende met schrijven voor Sesamstraat, later voornamelijk toneelteksten voor o.a. de Toneelmakerij, Frascati en Internationaal Theater Amsterdam. Zijn voorstelling Princess (2018) voor Theater Sonnevanck / Toneelgroep Oostpool werd bekroond met de VSCD Gouden Krekel, de belangrijkste prijs in het jeugdtheater.

Tjeerd Posthuma winnaar van TheaterTekstTalent Stipendium 2020. Met het plan voor de tekst Zelfverdediging voor jongens belicht Tjeerd Posthuma de complexiteit en de gevolgen van #MeToo-betuigingen. Middels diverse vindingrijke en innovatieve vertelvormen maakt hij in zijn tekst het taboe op slachtofferschap bij mannen bespreekbaar en opent hij het gesprek over wat daderschap en slachtofferschap inhoudt. Ontvangers van het stipendium ontvangen een geldbedrag om hun plan uit te werken tot toneeltekst en een bedrag voor de uitvoering ervan. Lees meer

Timothy de Gilde (regie) behandelt graag grote thema’s en maatschappelijke vragen uit de actualiteit. Hij werkte eerder o.a. bij Toneelgroep Oostpool en is hoofd van Jong Oostpool. Zijn voorstellingen GTA5 (2015) en Pretpark (2017) wonnen een zilveren krekel, Bromance (2016) de gouden krekel. Sinds 2018 is hij freelance regisseur en maakte voorstellingen bij o.a. Theater Sonnevanck, DOX en de Toneelmakerij.

"Ik confronteer mensen graag met complexe onderwerpen. Ik zie via theater deze maatschappelijke thema’s behandelen als een trefzekere manier om bij te dragen aan de ontwikkeling van weldenkende creatieve mensen. Het is van belang om het gesprek met elkaar op gang te brengen en waar mogelijk taboes en moeilijke onderwerpen te bespreken."

Theater Bellevue presenteert en produceert nieuw Nederlands repertoire, dat ruimte biedt aan de stemmen van theatermakers die op de wereld om ons heen reflecteren. Het Bellevue Lunchtheater biedt een springplank voor nieuw en debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. De voorstellingen worden om 12.30 uur gespeeld in de historische Paloni Zaal. Het publiek krijgt een kijkje in de wieg van nieuwe toneelschrijvers. Vele auteurs debuteerde als toneelschrijver in het Lunchtheater waaronder Aaf Brandt Corstius, Don Duyns, Nina Polak, Moniek Kramer, Bodil de la Parra, Koos Terpstra, Jibbe Willems en velen anderen.