Foto: Peter Janssen

DIDO ÆNEAS US & ALL

Samir Calixto
dans op dinsdag
di 22 feb 20:30 - 21:40
  • di 22 feb
    20:30 - 21:40
    dans op dinsdag
    Grote Zaal
    Geweest

Samir Calixto ontdoet de liefde van de individualiteit: hij wil de stap maken van Dido en Aeneas (jij en ik) naar us (samenleving) en all (universum). 

Twee dansers - Calixto zelf en danseres Erika Poletto - zullen deze fysieke reis ondernemen waarin de intensiteit van de dans de vele tinten zal onthullen van wat wij definiëren als liefde, in een diepgaande zoektocht naar de uiterste betekenis ervan.

Henry Purcell schreef Dido en Aeneas, de tragische liefdesgeschiedenis van de Trojaanse held Aeneas en de koningin van Carthago in operavorm, rond 1688. In deze bewerking bekijkt choreograaf Samir Calixto de liefde vanuit een breder spectrum. Door een licht te werpen op ons voortdurende verlangen naar onze wederhelft - en de merkwaardige paradox van onze constante staat van eenzaamheid.

Het confronteert onze beperkte visie op romantische liefde met een bredere, universele liefde die ligt in wederzijdse vrijheid en het begrijpen van onze plaats in een groter geheel - een thema dat zo vaak terugkomt in het oeuvre van de choreograaf. In dit nieuwe stuk definieert het accepteren van iemands inherente eenzaamheid een persoonlijke reis om een bewuster mens te worden.

Credits

concept, choreografie, decor, kostuums Samir Calixto
performers Samir Calixto, Erika Poletto
lichtontwerp Pavla Beranovà
muziek Dido and Aeneas (Henry Purcell)

een coproductie van Matter Affects (NL), Scenario Pubblico (IT),
Schouwburg De Lawei (NL) / Steptext Dance Project (DE), Dansverkstæðið (IS)

Deze voorstelling is onderdeel van

Dans op Dinsdag

Spraakmakende choreografieën van eigentijdse dansmakers