Booi Kluiving
Foto: Wieke van Rosmalen

De Memers

De Nieuwe Oost / Booi Kluiving
do 3 mrt - vr 1 apr

Theatermaker Booi Kluiving voert je mee in de wonderlijke wereld van edgy internetmemes

Na KEK (2018) en Let’s Play (2020) komt theatermaker Booi Kluiving opnieuw met een hedendaagse voorstelling over internetcultuur; De Memers.

In De Memers wordt een ode gemaakt aan al die eigenzinnige plaatjes online; de internetmemes. Booi onderzoekt dit internetfenomeen en maakt de vertaalslag van de typerende beeldtaal en internetcultuur naar het theater. Van LOLcats tot simps. Van Big Chungus tot Dat Boi. Van Rick Rolling tot Pepe The Frog.

Of je nou een totale normie bent of een doorgewinterde shitposter. Laat je in deze live cinema voorstelling meevoeren in de wonderlijke wereld van edgy internetmemes.

Voorstelling over memes wordt pamflet.

NRC

In de media

"Het is modern cultureel erfgoed.” De memers kreeg daarom de vorm van een ode. „Ik heb eerst met de acteurs geïmproviseerd om te kijken of het werkt als je een meme live ensceneert voor een theaterpubliek. Dat leverde heel veel goed materiaal op, we hebben uiteindelijk tussen de 200 en 300 memes in de voorstelling verwerkt. We monteren die snel achter elkaar zodat er een dialoog tussen de memes ontstaat, en ze op elkaar voortbouwen. Als het goed is geeft de voorstelling je het gevoel dat je door memes heen scrollt.” NRC

"De voorstelling heeft dezelfde opbouw als een internetsessie waarin je maar blijft doorklikken: repetitief, vermoeiend en tóch verslavend." NRC

Credits

concept, regie, tekst Booi Kluiving
concept, technische ontwikkeling Wieke van Rosmalen
scenografie, grafische vormgeving Kars van den Heuvel
spel Lindsay Zwaan, Maurice Vonk, Wieke van Rosmalen, Brent de Vries
dramaturgie Pol Eggermont
digitale dramaturgie Ioana Stanescu
technisch advies Gertjan Biasino 
rekwisieten Thomas de Wit
artistieke begeleiding Eve Hopkins

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Digitale Cultuur, Fonds21 en AFK

Met dank aan Keez Duyves

Meer over de makers

Booi Kluiving maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hij dompelt zich volledig onder in deze digitale subculturen, en omringt zich met mensen uit deze werelden. Hierdoor kan hij de voor- en nadelen die de verschillende digitale werelden met zich meebrengen laten zien. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. Dit doet hij zowel in tekst als in beeld.

Tijdens zijn studie heeft hij onder andere in de voorstelling ‘Normale Gewone Mensen’ van Toneelgroep Oostpool gespeeld. In 2017 speelde hij zijn zelfgeschreven solo Plastic, een cross-over tussen spoken-word en een klassieke theatertekst. In september 2018 maakte hij bij De Nieuwe Oost de voorstelling KEK: een voorstelling die de vraag waarom de internetgeneratie zich niet begrepen voelt probeert te beantwoorden.
In februari 2020 ging zijn voorstelling Let’s Play in première. In deze voorstelling onderzoekt Booi via games de betekenis van spel in het leven.