Foto: Rogier Willems

De Reiziger

Beer Theaterproducties
wo 16 mrt - za 19 mrt

De Reiziger, naar de roman van Ulrich Alexander Boschwitz, maakt op een aangrijpende manier voelbaar hoe het vijanddenken onder de ‘gewone mensen’ groeit en woekert. 

Door de antisemitische acties van de nazi’s komt het leven van de Joodse zakenman Otto Silbermann, gespeeld door René Groothof, in 1938 op losse schroeven te staan. Hij raakt in korte tijd alles kwijt: zijn huis, klanten en het contact met zijn (niet-Joodse) vrouw, familie en vrienden.

Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven en neemt trein na trein om zo aan zijn belagers te ontsnappen. Hij ontmoet een bonte stoet aan mensen, allen gespeeld door Leny Breederveld, uit alle geledingen van de maatschappij.

Wie is de eens zo succesvolle Silbermann nog wanneer hem alles wordt afgenomen en hij als een opgejaagd dier moet vluchten? De wurgende angst, paniekerige overwegingen en uitzichtloze situatie van Silbermann grijpen je bij de strot.

Een kort leven, een klein oeuvre, maar wat De Reiziger natuurlijk zo indrukwekkend maakt is dat de roman al voor de oorlog met alle gruwelijkheden is geschreven.

Theaterkrant

"Helmert Woudenberg maakte er een toneelbewerking van en dat deed hij voortreffelijk. Niet alleen doordat hij de spelers in en uit hun rol laat stappen, maar ook door de soepel klinkende dialogen. De reiziger is aangrijpend en soms komisch." Scènes

"Breederveld speelt wel tien rollen en dat doet ze zeer overtuigend, vaak met een aangename kwinkslag, een genot om te zien. Ook de steeds verder gaande beklemming van Silbermann wordt door Groothof mooi uitgespeeld." Scènes

Credits

spel René Groothof, Leny Breederveld
regie Aike Dirkzwager
tekstbewerking Helmert Woudenberg
vormgeving Rogier Willems
geluidsontwerp Mauro Casarini