Foto: Benning & Gladkova

Nader tot U

Lars Brinkman
wo 6 apr - do 7 apr

Als slungelige puberjongen met een grote bos pluizige krullen, wordt Lars Brinkman op schoolreis in het Vaticaan voor het eerst met zijn eigen seksuele gevoelens geconfronteerd. Dat deze locatie symbolisch is voor zijn verdere zoektocht naar zijn seksualiteit, beseft hij op dat moment nog niet.

In Nader tot U onderzoekt Lars Brinkman het spanningsveld tussen erotiek, schaamte en het Christendom. Jaren liep hij met een boog om de Kerk heen. Want met het ontdekken van zijn seksualiteit en een ontluikende fantasie, groeit ook de schaamte, het ongemak en de afkeer tegen al wat religieus is. Toch is hij nu, in ontwikkeling van slungelige jongen naar zelfverzekerde man, nieuwsgierig naar God. Waar komt deze plotselinge aantrekkingskracht vandaan en waarom juist nu?

Lars confronteert zichzelf met zijn weggestopte verlangens en opent op die manier een gesprek met het publiek over schaamte en seksualiteit. Met persoonlijke verhalen en via een veelheid aan invalshoeken - zoals zijn liefde voor Christelijk kunst en de erotiserende kracht van het geloof - neemt hij je mee in een intieme en persoonlijke zoektocht naar spirituele overgave.

Ondanks het zwaarbeladen onderwerp en de behoorlijk verregaande teksten zorgen de makers toch voor lichtheid en charme

Theaterkrant

“Lars Brinkman brengt met Männerbund een ontluisterende geschiedenisles, die een verdere speelplek buiten Theater Na de Dam verdient.” Theaterkrant, over Männerbund

“In woord of in beeld ondersteunt de ene voordracht de andere, waardoor iedere bijdrage een grotere zeggingskracht krijgt dan zichzelf. Krachtige ondersteunende beeldspraak komt bijvoorbeeld van Lars Brinkman, die in sportbroekje heen en weer loopt en verschillende loopjes uitprobeert, waarbij je uit jezelf ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ associeert.” Theaterkrant, over Boys won’t be boys

Credits

spel, tekst, concept Lars Brinkman
eindregie Jef van Gestel
dramaturgie Sara de Monchy
vormgeving Rosa Schützendorf

productieleiding Patricia Oldenhave
zakelijke leiding Benjamin Boer
publiciteit Maayke Grootscholten
techniek Sieuwert Zwaagstra

 

Meer over de makers

Lars Brinkman is theatermaker en acteur. Hij vertrekt altijd vanuit een persoonlijke fascinatie: zo onderzocht hij in zijn in zijn voorstellingen The Bitchboy Project (2018) zijn eigen genderfluïditeit en in Männerbund (2019) scheen hij een nieuw licht op de Tweede Wereldoorlog vanuit een homoseksueel perspectief. Lars gaf daarbij verzwegen historische figuren een stem en onderzocht de verafgoding van het mannelijk lichaam binnen het SSleger.

Als onderdeel van de maatschappelijke beweging Boys won’t be boys legt Lars de focus op de fluïditeit van het lichaam, door de archetypes van het feminiene en het masculine te doorgronden en te ontstijgen. Met Nader tot U zet Lars zijn zoektocht naar verhalen vanuit een niet-normatieve invalshoek voort. Hij biedt in zijn voorstellingen nieuwe perspectieven op thema’s die vastgeroest in de maatschappij lijken te zitten.