Foto: Sanne van Rooij

Death Row

Alles voor de Kunsten
Bellevue Lunchtheater
wo 25 mei - zo 12 jun

Death Row is een nieuwe voorstelling van Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders, Nanette Edens, Paul Koek, Eric Besseling over de dagelijkse sores en existentiële twijfels van een stel ouderen in een woongroep.

Op initiatief van Annemarie Prins en Eric Besseling, zelf bewoners van een leefgemeenschap voor ouderen, schetsen ze een beeld van een groep mensen met de dood in het vizier.

Death Row volgt vier bewoners op zoek naar een nieuw lid voor hun woongemeenschap voor ouderen. Zonder schroom, en op het pijnlijke af, legt de commissie hen het vuur aan de schenen. Interesse lijkt daarbij niet de eerste drijfveer. Liever blijven de gelederen gesloten. Tussen de sollicitatiegesprekken door worden de beslommeringen in de woongroep besproken. Er wordt geroddeld over anderen en over elkaar. De vier acteurs laten ons kennismaken zowel met een aantal bewoners als met een aantal zo mogelijk nog exotischer bewoners in spe.

De sfeer komt op scherp te staan als één van de medebewoners al tijden gestalkt blijkt te worden door een andere bewoner. Nabijheid krijgt opeens een heel nieuwe betekenis. Hoe de veiligheid terug te winnen? Ze vergaderen en borrelen nog éénmaal per week, maar de veiligheid is definitief om zeep geholpen. Feitelijk staan ze alleen en valt er nog weinig te zeggen, laat staan te delen. Alles stil.

Bellevue Lunchtheater

Het Bellevue Lunchtheater is al ruim 30 jaar dé schrijfwerkplaats van Nederland. Een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten. De voorstellingen zijn dagelijks te zien om 12:30 uur in de historische Paloni Zaal. Te boeken in combinatie met een luncharrangement van Theatercafé en restaurant De Smoeshaan.

Voor het Applaus | Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders, Erik Besseling

Vier ouderen, met de dood in het vizier, besluiten de laatste jaren van hun leven samen door te brengen in een woongroep. In de nieuwste Bellevue lunchproductie Death Row wordt het publiek deel van de…

Een lekker ontnuchterende schets van een woongroep voor ouderen

★★★★ Trouw

"Zwarte humor en kleurrijke anekdotes maken het tot een sterke voorstelling." - Theaterkrant

"Wat de voorstelling net dat zetje boven de streep van ‘gewoon leuk’ geeft, is de inbreng van musicus-componist Paul Koek" - ★★★★ Trouw

"De prachtige tekst en geweldige acteurs ontvouwen zo stukje bij beetje een portret van een minigemeenschap die met gemak symbool kan staan voor de Nederlandse samenleving in het algemeen: een zelfbeeld van tolerantie maar extreem resistent tegen plaats maken voor andere perspectieven" - •••• NRC Handelsblad

Credits

tekst, spel Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders, Nanette Edens, Paul Koek, Eric Besseling
eindregie Gerardjan Rijnders
productie Alles voor de Kunsten
techniek René Rood

Met dank aan Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten en Chris Doyle voor pianospel en compositie.