Foto: Jostijn Ligtvoet

Nacht in Amsterdam

Het Zuidelijk Toneel / &Brakema Producties
wo 1 jun - vr 3 jun

Nacht in... is een ontroerende, beeldende en muzikale reis over het verlangen om gezien en niet vergeten te worden. 

Regisseur Liliane Brakema trok de wijken in, sprak mensen aan op pleinen en in cafés en kwam bij mensen thuis. Ze voerde gesprekken met totaal onbekenden over de grote thema's van het leven: verlangen, eenzaamheid, liefde, twijfel, geluk en de dood. 

Nacht in... is een theatrale reconstructie van die ontmoetingen in de vorm van een droom. Al het materiaal voor de voorstelling is ontstaan dankzij die gesprekken: de tekst, de ideeën voor de kostuums, het decor, de bewegingen en de muziek. De reis van ontmoeten wordt zelfs doorgezet tijdens de speelreeks: iedere avond doen er twee lokale inwoners mee. 

Verhalen uit Amsterdam

Naast 3 professionele acteurs spelen iedere avond twee inwoners uit Amsterdam mee die nog nooit eerder in een theater kwamen: Han, Sarah, Katja en Rosanda. Hierdoor ontstaat bij iedere voorstelling een verrassende dynamiek en is geen avond hetzelfde.

In de media

"De voorstelling is een theatrale reconstructie van al die gesprekken, opgesplitst in drie delen. Waarbij in het eerste deel in sneltreinvaart alle mensen anoniem en wel kort gekarakteriseerd worden. Een omkleedpartij van jewelste voor de drie acteurs, die regelmatig in hun ondergoed staan en uiterst behendig switchen van pruik, pak en toon. (...) Verderop in de voorstelling - krijgen ze gezelschap van twee anderen, afkomstig uit de gemeente waar ze die avond spelen. Brakema: ,,Die lokale mensen nemen iets prachtigs authentieks mee." Brabants Dagblad

Ook al zijn we soms eenzaam, de hunkering naar elkaar overwint

Piet Menu (Het Zuidelijk Toneel)

Credits

regie Liliane Brakema 
spel Marie Groothof, Toon Kuijpers, Reinier Schimmel, + 2 lokale spelers per voorstelling
lokale spelers Han, Sarah Hogenbirk, Katjavan Hoften, Rosanda
tekst gebaseerd op 42 ontmoetingen  

dramaturgie Cecile Brommer artistiek advies Piet Menu muziekcompositie Thijs van Vuure decorontwerp Sanne Danz lichtontwerp Vinny Jones kostuumontwerp Ilse Vermeulen regie-assistentie Femke Stasse  
productie Herbert van Sloun, Lena van de Ven techniek Emile van Gils, Thomas Maas, Luc Moolenaar research Femme van den Berg, Sarike Gaillard, Sarah Mulder campagnebeeld Max Rijkers coproductie van Het Zuidelijk Toneel, &BrakemaProducties met steun van Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Stichting Melanie met dank aan Ministerie van VWS, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, alle lokale coalities en meer dan 45 lokale spelers 

 

Meer over de makers

Regisseur Liliane Brakema (1987) zet in haar werk een sterke beeld- of bewegingstaal tegenover een (bestaande) tekst. Als vaste gastregisseur is zij jaarlijks te zien bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni (NITE). Naast haar jaarlijkse werkzaamheden bij het Noord Nederlands Toneel heeft ze haar eigen gezelschapje &Brakema Producties waarmee ze in 2017 haar eerste toerende productie Face to Face maakte. Ondertussen regisseerde ze bij de grotere huizen bijvoorbeeld Strindberg’s Dodendans bij Theater Freiburg (2017), Menuet bij NTGent (2018), Leonce en Lena van Buchner bij Schauspielhaus Bochum (2019), Agatha van Marguerite Duras bij Matzer (2020/2022). 

Liliane haalt haar inspiratie uit de wereld om zich heen. Zij reisde veel om haar blik te verbreden en de visie op haar eigen maatschappij aan te scherpen en te bevragen. Voor deze voorstelling reist ze door heel Nederland op zoek naar momenten en mogelijkheden om elkaar echt te ontmoeten.