Reverberated Emissions | Foto: Alwin Poiana

Known & To Know

ICK
ICK FEST x BELLEVUE
di 12 apr - do 14 apr

In de serie Known & To Know, wordt nieuw werk van een jonge choreograaf gedanst door het ICK-ensemble en gepresenteerd in combinatie met een ‘gouden oude’ uit het repertoire van Emio Greco | Pieter C. Scholten.  

In dit programma presenteren we het nieuwe werk Reverberated Emissions van Andreas Hannes, en Nero, de remake van Conjunto di Nero uit het repertoire van Greco en Scholten (Montpellier, Frankrijk - 2001). Het vertonen van nieuw werk van een jonge generatie, rug aan rug met gevestigd hedendaags repertoire, brengt ons Back to the Future. Wat is nieuw, wat wás nieuw, en wat is de lijn daartussen? Zwaartekracht, blijkt in deze twee stukken een gemene deler. Een prominente kracht die in Hannes’ werk onderlinge fysieke verhoudingen bepaalt, en bij Greco en Scholten speler is in de ruimte tussen licht en schaduw. 

Reverberated Emissions
De Griekse choreograaf Andreas Hannes (1987) herziet de menselijke relatie met de zwaartekracht. Hij zoekt naar een lichaam dat vloeiend is en gevaarlijk sensueel. De dansers huppelen, botsen en buigen op het toneel. In Hannes’ werk navigeren dansers door een ruimte, die hen samenbindt alsof ze één lichaam zijn. Hun onderlinge relaties en hun gebruik van de zwaartekracht zorgen voor sensuele interactie, tussen onderwerping en dominantie. Hij creëert een verleidelijke, opwindende omgeving voor een onaardse dans.

Nero
Ook Nero speelt met de perceptie van zwaartekracht en ruimte. In dit werk van choreografen Emio Greco | Pieter C. Scholten vervagen visuele grenzen door duisternis en mist. Lichamen verdwijnen en verschijnen in een andere dimensie. Zoals in hun eerdere werk spelen beweging, beeld, licht en geluid een onafhankelijke rol. Van Conjunto di Nero is nu een nieuwe uitvoering gemaakt voor deze tijd.
Conjunto di Nero was een internationaal succes: ‘…. enormously powerful’. ‘The six dancers, are immaculate’ - Jill Sykes – Sydney Morning Herald (Australia) 01-03-2004.

ICK FEST x BELLEVUE

ICK Dans Amsterdam en theater Bellevue creëren een jaarlijks dansfestijn. De eerste, intieme, editie bestaat uit een drietal voorstellingen, een levendige randprogrammering met warming-up Skipping, lezing en de Nederlandse première van Vibes, een interactieve dans-game. 

Randprogramma

Inleidende lezing | Lichtontwerper Henk Danner
 12 april | 19:30 uur | Paloni Zaal 

Gratis toegang

Spring is here…let there be light! Henk Danner is sinds jaar en dag verbonden aan ICK Dans Amsterdam. Danner is docent theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, en hij tekende als lichtontwerper voor de licht architectuur die zo kenmerkend is in het oeuvre van het gezelschap. Tijdens ICK-Fest x Bellevue, geeft Danner een lezing over hoe licht, in de opvatting van ICK, een medespeler kan worden in plaats van een “belichting”.

Warming-up Skipping | Andreas Hannes
 12 en 13 april | 20:10 uur | Bordes 

Gratis toegang

Het geluk van huppelen… wie herinnert het zich niet? Andreas Hannes brengt het terug in zijn danspraktijk en speelt met snelheid, beweging, richting en de lijnen in ruimte, om een heus Skipping piece te maken. Zelf meedoen aan deze verkenning van ritme, spanning, plezier en onderzoeken hoe dit zich verhoudt tot dans, kan in deze warming-up.

Meet & Greet 
 12 en 13 april | 21:50 uur | Foyer 
Na afloop is er de gelegenheid om de dansers te ontmoeten en na te praten.

Vibes
 14 april | 14:15 uur & 16:15 uur | Grote Zaal 
€5,00

Vibes is een interactief dansspel waarin deelnemers hoofdpersonen zijn. Via een app op je mobiel krijg je instructies door een koptelefoon om samen te bewegen. Choreograaf Jesus de Vega en componist Michele Samba ontwikkelden Vibes #4 – Mujõ. Doorloop dit labyrint vol sonische obstakels, waarbij je zal bewegen om verder te komen in het spel. 

Of en wanneer de double bill nog te zien zal zijn, is nog niet bekend. Wel dat die de moeite waard is.

NRC

"Bij de vijf dansers trekken de golven niet alleen door de armen, ze varen door het hele lichaam, nemen schouders, armen, hoofd mee. In die woeste bewegingen convergeert hun energie prachtig, bijna tastbaar. " NRC