Foto: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

De Joodse Raad

Mugmetdegoudentand
Theater na de Dam
wo 4 mei - do 5 mei

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moet controleren en besturen, om uiteindelijk alle Joden naar vernietigingskampen te deporteren. 

De Raad wordt – onder druk van de Duitsers – een doorgeefluik voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, is samen met Abraham Asscher de aangewezen voorzitter van de Raad. Hij plaatst zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk.

Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

Theater na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het volledige programma op www.theaternadedam.nl

Voor het Applaus | mugmetdegoudentand

De Joodse Raad stond in de Tweede Wereldoorlog voor een duivels dilemma: de nazi’s de vrije hand geven in de Jodenvervolging, of meewerken in de hoop ‘erger te kunnen voorkomen’.Lineke Rijxman (mugmet…

Credits

spel Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters
regie, dramaturgie Lineke Rijxman
tekst, script Lineke Rijxman, Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters
tekstbijdrage Sarah Sluimer
naar een idee van Joan Nederlof en Vincent Spee