foto Laura Bakker

HERT

Bellevue Backstage / Teunie de Brouwer
do 16 jun - za 25 jun

HERT is een voorstelling over bang zijn, bang zijn voor irreële zaken.  ''Het is niet cool om bang te zijn, maar ik ben het wel.''

 

Vrouw met treinangst staat op het perron om een treinreis te maken, ze tuimelt in een paniekaanval en valt zo in de Wonderen Wereld van Angst. Ze zoekt houvast in de figuren die ze ontmoet op het perron. Daar waar iedereen bang is, ben ik normaal.

Vrouw:                 ‘’De laatste keer dat ik met de trein ging, dacht ik dat ik ter plekke zou overlijden, ik heb in blinde paniek aan de noodrem getrokken terwijl we met 121 km per uur over de rails denderden. We hebben toen 3,5 uur stilgestaan in een weiland ter hoogte van Nieuw-Vennep. Ben jij wel eens bang? 

Tegel:                   ‘’Ik voel niks want ik ben een tegel, apathisch as fuck’’

Trein angst, huh? Een ver-van-mijn-bed-show. Maar zijn we niet stiekem allemaal hele bange wezens die inmiddels heel goed geleerd hebben hoe veiligheid in te bouwen. misschien zelfs zonder dat we het zelf door hebben..

Een muzikale solo, gespeeld door Teunie de Brouwer met muzikale begeleiding van Iris Bakker met een tekst van Femke Arnouts, in een regie van Naomi Steijger. 

''Met de nodige dosis humor en een tikkeltje zelfspot, want dat helpt me de angst te relativeren. Of het epileren van mijn vagina, dat helpt ook. Want dat duurt zo lang, dan is de paniek aanval al weer voorbij voor ik klaar ben met het werkje.''

De inspiratie voor de voorstelling HERT is de echte treinangst van actrice en theatermaker Teunie de Brouwer. 

"Ik heb geleerd met angst om te gaan maar de trein bleef altijd heel moeilijk voor mij. Alleen in zo’n ding, ik kan er dan niet zo maar uit als ik een paniekaanval heb.. Wie gaat me helpen als het mis gaat? Maar mijn familie woont in Brabant en ik in Amsterdam dus ik moest wel. Zo ontwikkelde ik door de jaren heen een manier waarop ik wel met de trein kon reizen. Namelijk, naar de conducteur, eerlijk vertellen over mijn angst voor de trein.

En wat er dan gebeurde was eigenlijk heel mooi. Ik mocht bij ze zitten in de eerste klas en binnen no time vertelde ze mij hun grootste angsten. Gewoon om mij gerust te stellen, het is oke om bang te zijn, ik heb bijvoorbeeld dit of dat. En zo kreeg ik de mooiste verhalen en gesprekken met conducteurs op dat relatief korte traject Amsterdam-Breda.

Door mijn angsten werd een omgeving die eigenlijk heel erg uitgaat van anonimiteit en niet contact maken omgezet naar een plek voor hele intieme en eerlijke gesprekken. Zo leerde ik, iedereen heeft een verhaal, iedereen is wel bang voor iets, ik ben niet de uitzondering. En ik kreeg opnieuw vertrouwen, door al die bereidheid van mensen om mij te helpen. Dat ze, om mij gerust te stellen, zelf over de boeg kwamen met hun meest kwetsbare kant."

- Teunie de Brouwer
 

Bellevue Backstage

Met Bellevue Backstage wordt slagkracht gecreëerd om projectideeën van een nieuwe generatie theatermakers binnenshuis te kunnen realiseren én te presenteren aan een jong en nieuwsgierig publiek. Dit doen we op niet-reguliere aanvangstijden op het achtertoneel van onze Grote Zaal.

Credits

concept, spel Teunie de Brouwer 
regie Naomi Steijger
tekst Femke Arnouts
muziek Iris Bakker
productie Annelies Hendrikse

Bellevue Backstage wordt mogelijk gemaakt door een drietal private fondsen die zich de komende jaren aan het traject verbinden:  Stichting Melanie, De Leeuwensteinstichting en PBCF / Van Meeuwen Kan Fonds

HERT wordt gesponsord door de Nederlandse Spoorwegen