foto Laura Bakker

HERT

Bellevue Backstage / Teunie de Brouwer
Bellevue Backstage
do 16 jun - za 25 jun

HERT is een voorstelling over de wondere wereld van angst, over troosttonen en apathische stoeptegels die even de tijd nemen om naar je te luisteren

HERT is te zien van 1 - 4 juni 2023
info en kaarten

Diep vanbinnen zijn wij allemaal dezelfde bange blote mensjes die zoveel mogelijk dingen vasthouden en aangrijpen om maar niet geconfronteerd te hoeven worden met dat we bestaan, dat we dingen kunnen voelen, dat we doodgaan en dat dat soms facking eng is.'

V: 'ik laat je weghalen'

A: 'wat zeg jij nou?'

V: 'ik laat mijn rechter amygdala weghalen'

A: 'dat durf je niet'

V: oh jawel! Dankzij jou zit ik hier.'

HERT is een voorstelling over de wondere wereld van angst, over troosttonen en apathische stoeptegels die even de tijd nemen om naar je te luisteren. Een muzikale solo waarin we geborgenheid vinden bij de dingen om ons heen.

De inspiratie voor de voorstelling HERT is de echte treinangst van actrice en theatermaker Teunie de Brouwer. 

"Ik heb geleerd met angst om te gaan maar de trein bleef altijd heel moeilijk voor mij. Alleen in zo’n ding, ik kan er dan niet zo maar uit als ik een paniekaanval heb.. Wie gaat me helpen als het mis gaat? Maar mijn familie woont in Brabant en ik in Amsterdam dus ik moest wel. Zo ontwikkelde ik door de jaren heen een manier waarop ik wel met de trein kon reizen. Namelijk, naar de conducteur, eerlijk vertellen over mijn angst voor de trein.

En wat er dan gebeurde was eigenlijk heel mooi. Ik mocht bij ze zitten in de eerste klas en binnen no time vertelde ze mij hun grootste angsten. Gewoon om mij gerust te stellen, het is oke om bang te zijn, ik heb bijvoorbeeld dit of dat. En zo kreeg ik de mooiste verhalen en gesprekken met conducteurs op dat relatief korte traject Amsterdam-Breda.

Door mijn angsten werd een omgeving die eigenlijk heel erg uitgaat van anonimiteit en niet contact maken omgezet naar een plek voor hele intieme en eerlijke gesprekken. Zo leerde ik, iedereen heeft een verhaal, iedereen is wel bang voor iets, ik ben niet de uitzondering. En ik kreeg opnieuw vertrouwen, door al die bereidheid van mensen om mij te helpen. Dat ze, om mij gerust te stellen, zelf over de boeg kwamen met hun meest kwetsbare kant."

- Teunie de Brouwer
 

Bellevue Backstage

Eén keer per jaar geven we jonge makers de kans om bij ons in huis een nieuwe voorstelling te maken en te presenteren. Dit kunnen we doen dankzij de steun van drie particuliere fondsen. Vorig jaar kon Teun Donders de solo Hendrik IV realiseren, dit jaar is de beurt aan Teunie de Brouwer met HERT. En als door de reguliere programmering alle zalen gevuld zijn, presenteren we deze nieuwe voorstellingen gewoon einde middag op het achtertoneel van de Grote Zaal: Bellevue Backstage dus! 

 

Credits

concept Teunie de Brouwer en Naomi Steijger
spel Teunie de Brouwer en Iris Bakker
regie Naomi Steijger
coaching Alwin Pulinckx 
tekst Femke Arnouts
muziek Iris Bakker
lichtontwerp & techniek Jan Sol
productie Annelies Hendrikse
coaching Alwin Pulinckx
met dank aan Kees Jaarsveld

Bellevue Backstage wordt mogelijk gemaakt door een drietal private fondsen die zich de komende jaren aan het traject verbinden:  Stichting Melanie, De Leeuwensteinstichting en PBCF / Van Meeuwen Kan Fonds

HERT wordt gesponsord door de Nederlandse Spoorwegen

 

Meer over de makers

Teunie de Brouwer is theatermaker en actrice en studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie in 2021. Op het toneel speelde zij in de voorstelling Age of Rage en Mijn Moeder Medea van de Toneelmakerij. Komend jaar zal Teunie te zien zijn in de nieuwe serie: SIHAME van KRO-NCRV, en in het theater in producties van o.a. Korthals & Stuurman en Dronken Mensen.

Naomi Steijger is theater- en documentairemaker. Ze studeerde in 2019 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Iris Bakker studeerde in 2021 af aan CodArts Rotterdam Femke Arnouts (1994) studeerde in 2017 af aan de Toneel & Kleinkunstacademie te Amsterdam.