Mambo | Foto Jean van Lingen

double bill: Leonora/Mambo

Koen Verheijden & June Yanez/ Princess Isatu Hassan Bangura
Keti Koti
vr 1 jul 20:00 - 21:15
  • vr 1 jul
    20:00 - 21:15
    Grote Zaal

Double bill in het kader van Keti Koti

Likeminds in coproductie met Productiehuis Zeelandia - Leonora
In samenwerking met Keti Koti Zeeland
Leonora is een work in progress over dekolonisatie en over de strijdlust van twee vrouwen. De Zeeuwse Angelique ijvert voor een slavernijmonument in Vlissingen – waar een kwart van de bewoners ooit hun inkomsten uit deze handel haalde - maar stuit op onbegrip. Haar verhaal wordt verweven met dat van Leonora die in de 18e eeuw Curaçao ontvlucht en in Zeeland terecht komt. 

Als het schip Maria Elizabeth in november 1732 vanuit Curaçao koers naar Middelburg zet, komt er, tot schrik van de dertienkoppige bemanning, uit de scheepsruimte een tot slaaf gemaakte vrouw tevoorschijn. Haar naam is Leonora. Ze heeft zichzelf die nacht aan boord verstopt om vrij te zijn. Het schip, vol Zeeuwse zeelieden en winstgevende cacao, vaart met vrijheidszoeker Leonora aan boord verder naar de thuishaven in Zeeland.

In deze fragmentarische en muzikale voorstelling verweven regisseur Koen Verheijden en acteur June Yanez de hedendaagse strijd van Angelique met de vraag hoe Leonora’s leven eruitzag. Waarom is ze op dit Zeeuwse schip gestapt? Wie was haar slavenhouder? Wist ze dat ze in Europa in vrijheid zou leven? Waar is ze terecht gekomen in Middelburg? Dit alles voortgestuwd door de begeestering van Angelique.

Likeminds / Princess Isatu Hassan Bangura - Mambo
Mambo is een herinterpretatie van een van Afrika's oudste religies, Vodun oftewel Voodoo. Hoewel Vodun vaak wordt geassocieerd met landen als Haïti, is het een West-Afrikaanse religie die in het Caribisch gebied terechtkwam in de tijd van het kolonialisme en de slavenhandel. Deze godsdienst wordt wereldwijd verkeerd begrepen en heeft een negatieve reputatie opgelopen door associaties met het occulte, zwarte magie, mensenoffers, hekserij en satanisme. Zelfs vandaag de dag wordt het gezien als iets dat gevreesd moet worden en onmenselijk is, maar er zit zoveel meer achter deze religie dan je op het eerste gezicht zou denken. Vodun is een onaardse interactie tussen het natuurlijke en het bovennatuurlijke, het is een ervaring die het rationele denken te boven gaat. Mambo zal de uitvoering zijn van de vele gezichten van Vodun.

Deze voorstelling is Engels gesproken.

Keti Koti

Van 29 juni t/m 1 juli slaan Theater Bellevue en Likeminds voor de 2e keer de handen ineen en organiseren een theaterprogramma rondom Keti Koti*, de nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Met drie double bills, een locatievoorstelling op het Museumplein en op 1 juli in theatercafé de Smoeshaan een gratis heri heri maaltijd, verzorgd door Free Heri Heri For All van KIP Republic.
* verbreek de ketenen

Credits

Credits Leonora

Regie, tekst en concept Koen Verheijden
Creatie, muziek en uitvoering June Yanez
Kostuums en scenografie Kevin Pieterse
Dramaturgisch advies Naomi Teekens 
Dramaturgie, begeleiding Liet Lenshoek
Productie Marianne Verburg & Tycho Moroney
Techniek Niels 

Met dank aan Het Zeeuws archief, Keti Koti Zeeland en het Zeeuws Maritiem Muzeeum
Met veel dank aan Angelique Duijndam

Credits Mambo
Concept, spel Princess Isatu Hassan Bangura 
Coach Anna Luka da Silva 
Scenografie Isa Kasten