Over de wanen Ingmar Heytze Olivier Diepenhorst Abke Haring
© Benning & Gladkova

Over de wanen

Theater Bellevue / Ingmar Heytze
Bellevue Lunchtheater
do 15 sep - zo 9 okt

In een maatschappij die meer focust op haar successen dan haar kwetsbaarheid maken Ingmar Heytze, Olivier Diepenhorst en Abke Haring een voorstelling die ruimte geeft aan de onaangepaste geest. Over wanen in verschillende verschijningsvormen, de vrijheid van fantasie en de realiteit van onze verbeelding. 

Heytzes fascinatie voor wanen begon in 2011 tijdens een residentie in kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen, eerder in gebruik als bezigheidsruimte voor 'onrustige mannen en vrouwen'. Hier las hij over alle mogelijke psychiatrische stoornissen en schreef aan De atlas van wanen, een dichtbundel over de mooiste en meest verschrikkelijke wanen.

Op voorstel van regisseur Olivier Diepenhorst vertaalde Heytze twee korte stukken van Steven Berkoff, wat resulteerde in de voorstelling Eenzame begeerte (Suburbia, 2017). Over de wanen komt voort uit deze samenwerking, en uit Heytzes behoefte om zelf een toneeltekst te schrijven.

Credits

tekst Ingmar Heytze
regie Olivier Diepenhorst
spel Abke Haring
dramaturgie Jeanine Brogt

Meer over de makers

Ingmar Heytze schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. Hij is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde elf dichtbundels. Als columnist werkte hij onder meer voor de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij stond, alleen of met zijn band Asfaltfeeën, op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, Poëzie in Carré (2006) en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook enkele jaren de programmering en co-presentatie verzorgde. Hij was huisfilosoof van het Centraal Museum en de eerste Utrechtse Stadsdichter, ontving de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en de Maartenspenning van de stad Utrecht. Zijn twaalfde bundel, Met wat geluk, verschijnt in de herfst van 2022. 

"Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse Poëzie" Joost Zwagerman

Olivier Diepenhorst studeerde in 2013 af aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar zijn afstudeervoorstelling werd bekroond met de ITS Ton Lutz Award voor meest veelbelovend regietalent.

Sindsdien is hij als regisseur verbonden aan Toneelschuur Producties (o.a. Andromache) en Suburbia (o.a. Eenzame begeerte, Mamma Medea). Driemaal werd hij genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs. Afgelopen jaren deed Diepenhorst gastregies bij Oostpool, Over het IJ en de Tekstsmederij en regisseerde hij voor Korthals Stuurman Lichter dan ik, dat is genomineerd voor het Nederlands Theater Festival 2022. Olivier is tevens regieassistent bij Internationaal Theater Amsterdam voor onder andere Ivo van Hove.

Deze voorstelling is onderdeel van