Foto: Marie Cécile Thijs

Schuld

Toneelgroep Maastricht
do 17 nov - zo 20 nov

In Schuld vertelt een vierkoppig, ijzersterk ensemble van actrices het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, die met een plotse ontmoeting geconfronteerd wordt met haar verleden. In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van multitalent Sam Gysel debuteert Jouman Fattal als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.  

 

In de Nederlandse kunst kennen we het narratief van de daders vrij goed. We zijn gefocust op Nederlandse IS-strijders die naar Syrië afreizen en willen hen begrijpen, weten hoe iemand tot zoiets in staat is. Dat narratief heeft meer dan genoeg ruimte gehad. Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit verteld.

Schuld vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Aryen; een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS hier in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar dan maakt een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn alles los en dwingt haar tot handelen. Hoe loopt zo iemand hier gewoon vrij rond? Wanneer niemand haar gelooft is ze genoodzaakt het lot in eigen handen te nemen. Is wraak hier gerechtvaardigd om geweld te stoppen? Of stopt het geweld bij jezelf?

Schuld is een mix van waargebeurde verhalen en de verbeeldingskracht van de makers. Het kleurrijke ensemble neemt de kijker mee in een verstikkende en confronterende vertelling over oorlog, vrijheid en wat schuld betekent in een wereld die geen schuld bekent. 

Inleiding door Jouman Fattal en Brenda Stoter Boscolo 

do 17 nov | 19:00 uur | Paloni Zaal
Voor de voorstelling op donderdag 17 november, spreken regisseur Jouman Fattal en journaliste Brenda Stoter Boscolo (o.a. NRC en Al Jazeera) met publiek over de voorstelling, de genocide op de Jezidi en de Jezidische gemeenschap in Nederland. 

Voor het Applaus | Gonca Karasu, Anne-Chris Schulting, Evrim Akyigit, Ebony Wilson

Komende week speelt Toneelgroep Maastricht de voorstelling Schuld in Bellevue. Een rauwe voorstelling over de misstanden en het onrecht tegenover de Jezidische bevolking in Noord-Irak. Over genocide, …

Schuld grijpt je bij de keel.

★★★★ De Limburger

“Spel is zo intens, geloofwaardig en overtuigend”  ★★★★ De Limburger 

“Scherp geschreven tekst” Theaterkrant

Credits

met Evrim Akyigit, Gonca Karasu, Anne-Chris Schulting, Ebony Wilson 
tekst Timen Jan Veenstra 
regie Jouman Fattal
muziek Sam Gysel