Foto: Judith Zwikker

La Despedida

LAVA - Burning Bridges
di 7 feb 20:30 - 21:45
  • di 7 feb
    20:30 - 21:45
    Grote Zaal - geplaceerd

Geïnspireerd door de troostrijke cantates van Johann Sebastian Bach brengt choreograaf 
Patricia van Deutekom met La despedida een hedendaags requiem met stevige autobiografische inslag.

La despedida -letterlijke betekenis: het moment van afscheid nemen- zit in alles wat bestaat. Situaties waar afscheid nemen een rol speelt, zijn ontelbaar. Het afscheid van de dag, een reis die ten einde komt, een levensfase die plots niet meer is, dierbaren die verdwijnen en het opgeven van verlangens, verwachtingen en dromen. 

La despedida is een zoektocht naar de basis, het verhaal en de kracht die schuilgaan achter de emotie verdriet en de actie en reactie van afscheid nemen. Een bedachtzame voorstelling waarin innerlijke emoties heftig huishouden en de liefde zegeviert. Een fysieke en muzikale explosie, maar ook een realistische weergave van kwetsbaarheid in de verschillende fases van afscheid nemen. Over het eindige en oneindige. Over winnen en verliezen, redden en ontredderd zijn, dragen en gedragen worden. Over de kracht van de geest die het overneemt als het lichaam het opgeeft. Over licht, liefde en loslaten. Een nieuw begin.

La despedida is de tweede voorstelling van het nieuwe LAVA Collective die start vanuit het hoofd en hart van Van Deutekom. Spannende, nieuwe elementen worden gecombineerd met de karakteristieke kracht uit het verleden. La Despedida zal onmiskenbaar verwijzen naar het jarenlange partnerschap van Van Deutekom met wijlen Jens van Daele.

In La Despedida zitten genoeg ervaringen om de intense voorstelling boven een particulier relaas uit te tillen

★★★★ Volkskrant

Credits

concept Patricia van Deutekom
choreografie LAVA Collective o.l.v. Patricia van Deutekom
dans LAVA Collective o.a. Patricia van Deutekom, Ronja Keultjes, Anna Mikuła, Marijn van der Sande, Naomi Schwarz
tekst, spel Hanne Struyf 
compositie, live uitvoering Richard van Kruysdijk, Viva Sanchez Reinoso, Stefanie Janssen
licht Tom Verheijen

Meer over de makers

LAVA Collective creëert eerlijke, beklijvende dansproducties waarin de menselijke emotie een belangrijke rol speelt. Het werk verrast telkens weer en laat schoonheid doorschemeren in rauwheid. De voorstellingen worden ook bestempeld als ‘dansconcerten’. Vanuit het principe ‘alles of niets’ en tegelijkertijd kwetsbaar en herkenbaar, komt het werk dichtbij. Niet om je te laten begrijpen met je verstand, maar om te laten voelen met je buik. 

Na het krachtige en succesvolle Furia (2022), de eerste avondvullende voorstelling van LAVA Collective onder leiding van Patricia van Deutekom, brengt het collectief de nieuwe multidisciplinaire voorstelling la despedida. La despedida is zeer zeker, naast dansliefhebbers, ook bijzonder geschikt voor muziek- en theaterliefhebbers.