Foto: Valentine Vos

De Tempel

Nic Bruckman Projecten / Firma MES
di 2 mei - wo 3 mei

VS, 1978. In navolging van pastoor Jim Jones trekt de links radicale sekte Peoples Temple zich terug in de jungle. Ze komen er samen om de wereld te verbeteren maar komen gaandeweg tot het besluit om samen de wereld te verlaten. 922 mensen plegen collectief zelfmoord door een beker vergiftigde aanmaaklimonade te drinken. 

2023, theaters in Nederland. Met livemuziek word je meegezogen in een opbeurende kerkdienst van pastoor Jim en word je zelf onderdeel van de dienst, het verhaal en de tempel. Gebaseerd op interviews en duizenden uren audio-opnames vertellen Nic Bruckman en Firma MES dit opnieuw actuele verhaal. Ook vandaag verliezen steeds grotere groepen het vertrouwen in het systeem. Wat als niet meer meedoen de enige uitweg lijkt? En dan is er ineens iemand die je helemaal lijkt te snappen. Je helemaal lijkt te zien. Hoe ver zou jij gaan om je daar aan vast te blijven houden?

Hoe ver ga jij voor een nieuwe werkelijkheid? 

Credits

tekst Nic Bruckman 
regie Thomas Schoots 
spel Daan van Dijsseldonk, Lindertje Mans e.a. 

Meer over de makers

Nic Bruckman debuteerde met zijn toneeltekst Kogelvis (2018,  ★★★★★- Theaterkrant). De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde op het VAULT Festival in Londen. Bij The Royal Court Theatre maakte hij o.a. Stones en Consumption en met Grand Theatre Groningen maakte hij, als eerst onder zijn eigen stichting, Bleeding Love.

Eerdere producties van Firma MES zijn onder meer Rishi (2017, ★★★★★ de Volkskrant), De Gijzeling (2019), Oksigen (2021) en The Gaia Hypothesis (2022).