foto Paul Sixta

Our arms grew together

Dansateliers - Marta & Kim
di 29 nov 20:30
  • di 29 nov
    20:30
    Dans op Dinsdag
    Grote Zaal

Zoals hun lichamen samensmelten in hun voorstellingen, zo leven zij hun leven. 

For English see below

Our Arms Grew Togehter is een autobiografisch zelfportret van de liefdesrelatie van makersduo Marta & Kim. In een individualistische maatschappij hebben zij bewust gekozen voor onderlinge afhankelijkheid. 

Marta & Kim schetsen een fysieke metafoor van hun relatie. Een intiem en eerlijk, bijna documentair beeld van dat wat normaal gesproken achter gesloten deuren blijft: de sensualiteit en kwetsbaarheid van met zijn tweeën één lichaam vormen. Maar ook de beklemming daarvan: het letterlijk niet kunnen weglopen van elkaar, het loslaten van controle en persoonlijk belang. 

Wanneer ‘trusting you with my life’ niet alleen een metafoor is, maar een fysieke realiteit en noodzaak, dan zien en voelen we wat er op het spel staat. Durven we onszelf nog te verliezen in een gezamenlijke identiteit en ons over te geven aan de ander? 

ENG

They live their lives in the exact same way their bodies merge together in their performances. 

Our Arms Grew Together is an autobiographical portrait of the love relationship between artists duo Marta & Kim. In a world that celebrates independency, they choose deliberately for interdependency.

Marta & Kim are in search of a physical metaphor of their relationship. This unfolds in an intimate, honest, almost documentary universe of what normally stays behind closed doors: the sensuality and vulnerability of becoming one body with two people. At the same time, it shows the discomfort of it: literally not being able to walk away from each other and the letting go of control and personal interest.

If ‘trusting you with my life’ is not only a metaphor, but a physical reality, then everything that is at stake becomes tangible. Do we dare to lose ourselves in a joint identity and depend on each other? 

Beroemde kunstenaarsduo’s als Ulay & Marina Abramović of Yoko Ono & John Lennon, maar dan in zachtere disciplines van dans en circus.

de Volkskrant

"Marta & Kim kiezen ervoor om de kijker resoluut verder de intimiteit mee in te nemen, en dat maakt de performers kwetsbaar en de zaal heel stil."- Theaterkrant

Credits

concept, choreografie & performance Kim-Jomi Fischer, Marta Alstadsæter
muziek Rutger Zuydervelt (Machinefabriek)
dramaturgie Marc Maris
assistent choreografie Heleen van Gigch
lichtontwerp, scenografie & techniek Loes Schakenbos
creative producer Annejon Okhuijsen
publiciteitsbeeld & trailer Paul Sixta
co-productie Dansateliers, Festival Circolo
financieel ondersteund door Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Dioraphte

Meer over de makers

Marta en Kim zijn een Nederlands/Noors duo, dat circus en dans combineert. Ze verdiepen zich in menselijk contact, dat de basis vormt voor hun partnerwerk. Lichaamstaal is cultureel bepaald, en tegelijkertijd ook universeel. Hun verschillende achtergronden stellen Marta & Kim in staat om door een andere lens te kijken en te zoeken naar universele betekenis in hun werk. 

Marta en Kim zoeken naar eenvoudige fysieke metaforen en werken die uit, waarbij ze toegankelijke beelden creëren met oog voor detail. Ze spelen met schijnbaar onmogelijke figuren die tot de verbeelding spreken, terwijl ze de fragiliteit van het mens-zijn nooit uit het oog verliezen. 

Marta Alstadsæter (Noorwegen, 1990) en Kim-Jomi Fischer (Nederland, 1985) werken sinds 2016 samen als performers en makers. Kim volgde de opleiding tot uitvoerend danser aan Codarts. Voordat hij met Marta samen ging werken, danste hij bij onder andere DV8, Ann van den Broek, Ivan Perez, Panama Pictures en Arch8. Marta Alstadsæter (Noorwegen, 1990) studeerde in 2016 af aan de circusopleiding van Codarts. 

Sinds 2017 werkt het duo onder de vleugels van Dansateliers in Rotterdam. Daarnaast werken ze samen met Dansearena Nord en het Arctic Arts Festival, waardoor ze sterke banden met Noorwegen hebben. 

Hun voorstelling ENGEL won de BNG Bank Dansprijs in 2018 en werd geselecteerd voor het prestigieuze festival Aerowaves twenty19. De voorstelling speelde wereldwijd al meer dan zeventig keer. In 2019 werden Marta & Kim genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2019. Samen met partners Festival Circolo en Dansateliers kregen ze een Nieuwe Makersregeling toegekend voor de periode 2020-2022.