Foto: Bart Grietens

Het waarom beantwoord

Mathieu Wijdeven / Productiehuis Theater Rotterdam
NEDERLANDS THEATER FESTIVAL | NOMINATIE BNG BANK THEATERPRIJS
do 1 sep - vr 2 sep

Wie was George Gerardus Theodorus Rustwijk?

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, besluit Mathieu Wijdeven (1991) uit te spitten wat hij te weten kan komen over zijn voorvader genaamd G.G.T. Rustwijk. Tijdens zijn zoektocht krijgt hij Het waarom beantwoord in handen. Een door Rustwijk geschreven theatertekst die hij in 1911 voordroeg als onemanshow in Paramaribo. 

Bij het lezen van het theaterstuk beseft Mathieu dat hij Rustwijk moet eren met een eigen onemanshow. In Het waarom beantwoord poogt hij zijn betovergrootvader opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu.

Uit het juryrapport

Wijdeven, gevoed door het toneelstuk van zijn betovergrootvader, ontpopt zich als activist en zo ontstijgt de voorstelling het persoonlijke verhaal en wordt de vertelling universeel en zeer actueel. Zo weet Wijdeven op zachte, maar indringende wijze de gespannen koloniale relatie tussen Nederland en Suriname invoelbaar te maken. 

Credits

gebaseerd op teksten van G.G.T. Rustwijk 
concept, tekst, spel Mathieu Wijdeven 
regiecoach Maarten van Hinte, Nina de la Parra 
artistiek advies, tekst Raoul de Jong 
tekstadvies Sanneke van Hassel 
lichtontwerp Scott Robin Jun 
kostuum Hanne Pierrot stofontwerp Nina Lawina 
producent Productiehuis Theater Rotterdam 
in samenwerking met RIGHTABOUTNOW INC. 

met speciale dank aan Rogeria Burger, Monique van Hinte  
met dank aan Aafje H. K. Rustwijk, Dorine van Hinte-Rustwijk, Georgine H. van Steenderen-Rustwijk, Anthony Heidweiller, Jean Jacques Vrij, Michiel van Kempen, Chiquita Ho Sam Sooi, Mike Ho Sam Sooi, Anne Tolud, Johanna Rustwijk, Liddy Petrici, Miguel Heilbron, Amir Vahidi, Pim Kraan, Josephine Monique van Hinte

Deze voorstelling is onderdeel van