foto Prins de Vos

Salomonsoordeel

TGIlay / Likeminds/ Het Zuidelijk Toneel
Nederlands Theater Festival | OFFICIËLE JURYSELECTIE
vr 2 sep - zo 4 sep

In de veelbesproken voorstelling Salomonsoordeel maakt Ilay den Boer het publiek op onontkoombare wijze deelgenoot van een theaterproject over de Nederlandse asielprocedure. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

Deze voorstelling speelt op 2 locaties. 2 - 4 sep op het NDSM terrein, TT Vasumweg 31. 6 en 7 sep als huiskamerversie (max 25 p) in de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 280.

 

Waar halen wij de wijsheid vandaan voor een Salomonsoordeel? Wanneer Hassan, een goede vriend van theatermaker Ilay den Boer, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Anderzijds bevinden zich, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden.  

De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay den Boer langs het asielzoekerscentrum, de IND, de Rechtbank Amsterdam en vele huiskamers waar hij de bewoners uitnodigde om samen met hem na te denken. Nu, als eindbestemming van dit proces, nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. 

 

Uit het juryrapport

In Salomonsoordeel neemt theatermaker Ilay den Boer de toeschouwer mee in de morele dilemma’s die komen kijken bij het beoordelen van een asielaanvraag. Den Boer daagt zijn toeschouwers expliciet uit om ook de eigen morele standpunten te (durven) onderzoeken. Hij creëert daarvoor een open, intieme sfeer, waarin de verschillende perspectieven op subtiele wijze theatraal werden gemaakt. Salomonsoordeel is een belangrijke ethische denkoefening die je actief uitdaagt voorbij te gaan aan reflexen van makkelijke antwoorden en snel oordelen.

 

Op locatie

Deze voorstelling speelt op 2, 3 en 4 september op locatie: NDSM, TT Vasumweg 31.

Op 6 en 7 september is een huiskamerversie te zien (max 25 p.) op een andere locatie: Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 280, 1076 AV in Amsterdam

In de morele dilemma’s die Den Boer opwerpt, ontstijgt hij regelmatig de anekdote.

★★★★ NRC Handelsblad

"Salomonsoordeel maakt de grote kwestie van immigratie behapbaar in het theater. (…) Dat werkt geweldig." ★★★★ de Volkskrant 

Credits

research, concept, regie en spel Ilay den Boer
spel Peter & Hassan
dramaturgie Maya Arad Yasur
eindregie en muziek Paul Koek
componist Gerjan Piksen
scenografie Marloes en Wikke
creatief en uitvoerend producent Denise Harleman en Albert van Andel
productieleider Mirjam Dales
tourmanager Jitske Weijand

Deze voorstelling is onderdeel van