beeld Vivian Camphuijsen en Julia Suyker.

Kindred Spirits

Het Toneelschrijfhuis
zo 6 nov 16:00

Over de rol van de vrouw binnen het Nederlandse theater

Het Toneelschrijfhuis en Theater Bellevue bundelen de krachten voor een gesprek over de rol van de vrouw en het feminiene binnen het Nederlandse theater. Er valt namelijk veel te zeggen over hoe we hier over praten en denken, zowel op als naast de vloer. 

Girls in Woods, Club Lam, Sheralynn Adriaansz en Annica Muller komen vertellen over hoe zij feminiene kracht als vertrekpunt voor hun teksten en performances nemen.  

Daarna is er live muziek van band de Sjaggeraars en treedt spoken word dichter Sunni Lamin Barrow op. Je kent hem misschien van Paradiso, Unwanted Words, of Het Zwarte Schaap. En er kan geborreld en gedanst worden.

Neem al je female joy mee!

Credits

moderatoren Melissa Knollenburg en Nina van Tongeren
gasten Girls in Woods, Club Lam, Sheralynn Adriaansz en Annica Muller  
naar een idee van: Kees Roorda en Martine Manten
met dank aan Paulien Geerlings

Meer over de makers

Girls in Woods is opgericht door Nina Sondagh en Marjet Moorman. Zij zetten vrouwelijk perspectief centraal. Nina en Marjet willen dat jonge vrouwen zich herkennen in de verhalen en personages die ze opvoeren. Girls in Woods bouwt de komende jaren aan nieuw repertoire waarin stemmen klinken die we te weinig horen en waar een nieuwe generatie zich aan kan optrekken. 
 
Sheralynn Adriaansz maakte de voorstelling BEIGE. BEIGE gaat over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar wortels. Wat moet ze haar toekomstige kind meegeven? Wat weet ze eigenlijk van haar afkomst en geschiedenis? Ook dit seizoen onderzoekt Sheralynn hoe vrouwelijkheid binnen verschillende culturen wordt gevormd.  
 
Club Lam zet zich in om onze kijk op vrouw-zijn te verruimen. Op humoristische manier pakken zij clichébeelden van historische vrouwenfiguren hardhandig aan. Met het spelen van nieuw repertoire doorspekt met maatschappijkritiek, ontdoen de drie vrouwen van Club Lam zich van de male gaze en laten de vrouwelijke personages voor een keer zelf aan het woord. Club Lam zet zich in voor betere vrouwrollen in de cultuurindustrie. 
 
Annica Muller is performer/acteur/theatermaker/schrijver. Ze idealiseert popcultuur, romantiseert spiritualiteit en verwerpt dogma's. In haar werk zoekt ze naar zingeving en verlossing en deelt haar spirituele queestes met haar publiek. Muller maakte eerder Burning Butterfly i.s.m. Casper Vandeputte, in coproductie met Likeminds. En produceerde de solo-performance Yogi Anni i.s.m. Loek de Bakker en Kees Roorda. Hiervoor werd ze genomineerd voor de BNG-Bank prijs 2021 en ontving de Amsterdam Fringe Award. In Peep Performance, haar nieuwste voorstelling, worden non binaire performers en performers die zich als vrouw identificeren, uitgenodigd het intieme onderzoek met zichzelf en elkaar aan te gaan. Peep Performance is een circulaire rave in dienst van ‘expanding liberation’; een simpele, directe vertaling van de essentie van tantra.  

Nieuwkomer Sunni Lamin Barrow is een aanstormend talent in het Nederlands Spoken Word circuit. Na optredens in o.a. Paradiso, Huis Marseille, Het Zwarte Schaap, en Unwanted Words, onderzoekt hij nu hybride theatrale vormen. Zijn Gambiaanse achtergrond is een belangrijke inspiratiebron. Zijn gedichten kronkelen, bedwelmen en bezweren en geven de kwalen van deze tijd een stem.