Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent

Nineties Productions / Theater Bellevue
zo 12 feb - zo 12 mrt

Zes Nederlandse toneelteksten uit de theatergeschiedenis worden theatraal gelezen door gerenommeerde acteurs. Tussendoor is er soep en brood. Bier en jenever wordt eerlijk geturfd op je bierviltje. Met de derde editie lezen Carmen van Mulier, Yannick Noomen, Joost II Sickinga, Lotte Driessen en Frank Wijdenbosch, Gerardjan Rijnders en Kimberley Agyarko de stukken De Hoeksteen van Gerardjan Rijnders en Lumumbah-bah!  van Sam Bogaerts en Nadine Lavern.

 

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent is een reeks aan lezingen voor de theater- en literatuurliefhebber. Nineties en Theater Bellevue vragen met deze reeks meer aandacht en waardering voor de toneeltekst van eigen bodem. Onder leiding van regisseur Anne Maike Mertens van Nineties en Tom Helmer dramaturg en programmamaker van Theater Bellevue, selecteert in 2023 een zes-koppige redactie, zes ‘vergeten’ Nederlandse toneelteksten die aansluiten op actuele thematiek. 

“Het is bijzonder dat theater tijdelijk is en vervliegt, maar het zou nog mooier zijn als er ook iets van behouden blijft. Anders weet je ook niet op welke bodem je staat.”  | Anne Maike Mertens in Het Parool

Bij de eerste editie werden de stukken Brandgrens van Enver Husicic gelezen en de stukken Dracula en Hyde van Michael Mathews door  Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo, Anton de Bies, Maarten van Hinte, Benjamin Moen en Gavin Viano.  Bij de 2 editie op 26 februari werd het stuk De Kreukel Dialogen van Matin van Veldhuizen en Wat is er aan de hand met Daniela Duñoz  van Suzanne van Lohuizen gelezen door Ayşegül Karaca, Funda Müjde, Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo en Yannick Noomen.

Programma 3e editie

De Hoeksteen - Gerardjan Rijnders

Een groteske komedie uit 1987, over de nadagen van het sociale paradijs (jaren zeventig) in vijf bedrijven. Het gaat er inderdaad hard en grof aan toe in de drie gezinnen, die tot de onderste lagen van de samenleving zijn weggedrukt. 

Met zwarte humor en opzettelijk gekozen clichébeelden tonen Gerardjan Rijnders en Sam Bogaerts, die samen de regie hebben gevoerd, hoe zwaar vermolmd onze welvaartsstaat is en dat de sociale rechtvaardigheid een farce is.

Gerardjan Rijnders werd op 2 juni 1949 geboren in Delft. Na zijn middelbare school ging hij in Amsterdam naar de regie-opleiding aan de Toneelschool en tegelijkertijd studeerde hij Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam (nu ITA), dat is ontstaan uit een samengaan van het Publiekstheater en toneelgroep Centrum. Sinds 2000 zet hij zijn carrière voort als freelance regisseur.

Speciale gast aanwezig | Gerardjan Rijnders

Lumumbah-bah! - Sam Bogaerts en Nadine Lavern

Een theatertekst uit 2002 over de moord in 1961 op de premier van Congo. Op 17 januari 1961, een half jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid, werd Lumumba vermoord. Zowel Lavern als Bogaerts zijn ervan overtuigd dat de Belgische regering hieraan schuldig is.

Sam Bogaerts: "Ik schaam me ervoor Vlaming te zijn, te zijn geboren in een land dat Congo heeft uitgehold en kapotgemaakt. Sinds die moord tot zowat op heden schoven de politici de schuld in de schoenen van Congolese opstandelingen".

Nadine Lavern: "Hoe kan een witte regering zonder enig teken van schaamte besluiten de gekozen premier te elimineren van een land dat groter is dan Nederland, Frankrijk, Belgie en Italie tezamen? In de voorstelling maken we een reis door de tijd om de verschillende aspecten van kolonialisme en racisme uit te beelden".

Speciale gast | Liet Lenshoek (dramaturg van Lumumbah-bah)

 

 

Een zeer geslaagde ode aan alles wat verloren is gegaan

Theaterkrant

"Mertens en Theater Bellevue roepen nu op om alles wat is gemaakt te blijven lezen en herinneren, omdat er zoveel ligt te verstoffen wat waardevol is."- Theaterkrant.nl

Credits

regisseur/concept Anne Maike Mertens (Nineties productions)
programmamaker Tom Helmer (Theater Bellevue)
redactie Anne Maike Mertens, Tom Helmer, Marjorie Boston, Liet Lenshoek, Melissa Knollenburg en Erwin Jans
lezers editie #1 Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo, Anton de Bies, Frank Wijdenbosch, Benjamin Moen en Gavin Viano
lezers editie #2 Ayşegül Karaca, Funda Müjde, Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo en Yannick Noomen
lezers editie #3 Carmen van Mulier, Yannick Noomen, Joost II Sickinga, Lotte Driessen en Frank Wijdenbosch, Gerardjan Rijnders en Kimberley Agyarko
productie Annelies Hendrikse
creatief producent Vevi van der Vliet

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent is een initiatief van Nineties productions in coproductie met Bellevue, en wordt ondersteund door podiumkunst.net.

Meer over de makers

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent is een vervolg op Stoffige Stukken. Nineties organiseerde in 2022 Stoffige Stukken, een ode aan langvergeten stukken van huisgezelschap van Bellevue, Toneelgroep Centrum. In navolging van dit geslaagde festival weekend waarbij met vijftien acteurs zes teksten werden herlezen en bevraagd zet Nineties, onder leiding van regisseur Anne Maike Mertens het herlezen voort. Er is dat weekend een waardevol gesprek geopend over tekst en tijdgeest, maar ook over Nederlandse traditie van herspelen en van toneelteksten. Nineties en Theater Bellevue lezen, luisteren en praten door. Want waar iets geschreven is, heeft iets geleefd.