Sydney Lowell

LATE NIGHT: Mensen Zeggen Dingen X Poetry Circle

Lieke Gorter/Mr 48 barz/BenzoKarim/Sydney Lowell / e.a.
za 26 nov 22:30
  • za 26 nov
    22:30
    Klein Bellevue

Theater Bellevue initieerde vorig seizoen de eerste Late-Night programmering in Klein Bellevue en dit smaakte naar meer. Dus nodigden we Mensen zeggen dingen - een platform voor poëzie en performance - uit om hun club-shows ook hier te organiseren. 

Dit doen zij, op drie verschillende avonden, samen met de Poetry Circle. Spoken Word in alle soorten klank, ritmes en stijlen, door een line-up van artiesten die het nú maken in dit genre, en dan lekker laat op de avond in een van de sfeervolste zaaltjes in Amsterdam.

Mensen zeggen dingen en voor die mensen is er een podium

Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat deze mensen doen. Dingen uitspreken, bespreekbaar maken, uitroeptekens of vraagtekens erachter plaatsen en de volgorde bepalen. Spoken word is zo oud als de dichtkunst zelf - het ritme, de performance, de artiesten en hun woorden zijn veranderd. Ze hebben iets te zeggen. Het is aan jou om te luisteren.

Met elke avond een andere groep performers, elke avond andere verhalen, elke avond een eigen thema. Steeds de pennen en de tongen geslepen. Verwacht poëzie, poetry slam, proza en punchlines. Verwacht je mond vol tanden en tot je traanbuizen geroerd.

 LINE UP 26 NOV:  

Mr 48 barz
Lieke Gorter
BenzoKarim
Sydney Lowell
Bahghi
Geoffrey van der Ven  
Nour Bayard
Roan Kasanmonadi

Mensen Zeggen Dingen is een platform voor poëzie en performance, een karavaan van jonge mensen die pen en microfoon hanteren! Ze halen voor het spoken word spektakel de meest spraakmakende sprekers naar verschillende locaties in Nederland en België.

Poetry Circle biedt beginnende spoken word-artiesten en woordkunstenaars een talentontwikkelingstraject in 7 verschillende steden. Tijdens dit traject scherpen de deelnemers hun schrijfvaardigheden aan en krijgen ze de kans om verschillende podia te betreden, om zo eveneens hun performanceskills te ontwikkelen.

Credits

performance Mr 48 barz, Lieke Gorter, BenzoKarim, Bahghi, Geoffrey van der Ven, Sydney Lowell, Nour Jordan, Roan Kasanmondi.
programma samenstelling Teddy Tops, Mahat Arab

Meer over de makers

Lieke Gorter 
Lieke Gorter studeert Poëzie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ze is net begonnen aan haar afstudeerjaar waarin ze begeleidt wordt door Sasja Janssen. Met haar gedicht HUIS won ze de tweede prijs van De Gedichtenwedstrijd 2022. Ook haar gedicht 'Tegendruk' werd in de bloemlezing 'Niets eeuwig dan het ogenblik' met de 100 beste gedichten uit de wedstrijd opgenomen. Haar werk verscheen o.a. bij Meandermagazine, waar ze onlangs werd genomineerd voor de Rob de Vos-prijs. Lieke treedt graag op en was een van de dichters die afgelopen zomer te beluisteren was bij het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin.

Mr 48 barz 
Is er leren zonder ervaring en is er glans zonder frictie? De thema’s en onderwerpen van Mr48Barz’s werk gaan over het leven zelf. Pijn, liefde, vallen, opstaan en groei. Leven is ervaren en ervaren is leven. Zoals het een ware storyteller betaamt neemt Mr48Barz je mee in zijn wereld. Via zijn werk voel je het ritme en de cadans van het leven.

Mr48Barz is geen alledaagse dichter maar een “true lyricist”. Een eerlijke dichter die zich niet bediend van mooi schrijverij en zich niet verschuilt achter mooie woorden. Bloedend op papier, woorden die huilen, zinnen die voelen. Dat is een deel van de beschrijving van zijn werk. Elke metafoor is raak en elke beeldspraak voelbaar. Via zijn performance wordt jou een blik gegund in zijn ziel.

BenzoKarim
Karim Ellouta is een spokenword artiest, dichter en studeert aan de hogeschool Rotterdam om leraar maatschappijleer te worden. Sinds 2018 vormt de podiumkunst een stabiel thuis voor zijn gedachten die bewegen tussen werelden van opgroeien, het nu [dunya], het hiernamaals [akhirah] en het hebben van zowel de Nederlandse als Egyptische nationaliteit. Rouw, onzekerheid en navigeren door het volwassen leven vormen de rode draad in zijn werk. In een tijd waar de afstanden nog nooit zo groot zijn geweest, poogt Karim met zijn woorden intimiteit te bieden. 

Onder de naam Benzokarim betrad hij podia als Woorden Worden Zinnen, Mensen Zeggen Dingen en Mooie Woorden. Als coördinator van Poetrycircle Den Haag en docent in opleiding timmert hij hard aan de weg voor een nieuwe generatie van wereldverbeteraars. In 2020 won hij de derde plek bij het NK Poetryslam. 

Sydney Lowell
Een creatieve geest, geboren als Sydney Lowell, vertelt ze met haar ritmische woordkunst verhalen die doen bewegen. Soms kritisch, soms sensueel, soms introvert, soms ‘extra’ – altijd soulful. De Amsterdamse is actief als dichter, stemacteur, host, docent en cultureel producent.

Voor de manifestatie van de ziel, voor verbinding, en als een oproep tot liefde en introspectie, is Sydney Lowell een een dichter uit noodzaak. Ze ziet haar poëzie niet alleen als reflectie van zichzelf, maar ook als verlengstuk; een verlengstuk dat haar in staat stelt boodschappen te delen met anderen. Elke voordracht is een poging tot toenadering, en een energetische uitwisseling met haar publiek.

Sydney Lowell heeft op verschillende nationale en internationale podia gestaan. Ook is ze medeoprichter & producent van cultureel platform We The People en online spoken word productie 2PHRASE.

Bahghi 
Bahghi's helende muziek viert het leven en de magie van het bestaan. De jonge singer-songwriter verlangt ernaar om de boodschappen van haar ziel vrij en ongefilterd naar buiten te laten komen. Haar engelachtige stem bereikt de oren van de luisteraar en opent op sussende wijze hun hart. De komende tijd brengt ze nieuw audiovisueel materiaal uit, dus houd het in de gaten!

Geoffrey van der Ven  
Geoffrey is een Nederlands-Nigeriaanse spoken word-artiest met focus op de BIPOC en LGBTQ+ verhalen die we nergens anders horen. Want zonder representatie verdwijnen verhalen uit het oog van het publiek en raken ze hun betekenis kwijt. Als deze verhalen niet worden verteld, is het alsof ze nooit hebben bestaan.

Geoffrey is onder andere een ambassadeur van Spraakuhloos, het Rotterdam Street Culture Festival en heeft onlangs de Poet of the Year Award gewonnen bij de Queer & Feminist Poetry Awards.Hij heeft gestaan op spoken word podia als Tell’em, Woorden Worden Zinnen, en Mensen Zeggen Dingen. Ook treedt Geoffrey op tijdens diverse evenementen als Museum Nacht, Rotterdam Pride, en History Month Breda.

Nour Jordan 
Nour Jordan is een hoopvolle dichter en multidisciplinair woordkunstenaar. Ze schrijft spoken word, poëzie, af en toe columns en soms een combinatie van de drie. De afgelopen twee jaar is zij coördinator geweest bij de Poetry Circle in Amsterdam. Als astronaut binnen de dampkring navigeert Nour op dit moment door het leven. Waar gaat ze heen? Waar zullen de dagen haar brengen? Momenteel is zij bezig met het schrijven van een one-woman show over de struggles met haar moedertaal en culturele identiteit, met als centrale vraag: hoe verwoord je iets als je de woorden ervoor maar niet kan vinden?

Roan Kasanmondi 
Roan Kasanmonadi (1995) is een schrijver en moderne danser uit Rotterdam. Hij studeerde Geneeskunde en Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Moderne Dans aan de Fontys Dansacademie. Hij was in 2021 en 2022 onderdeel van Poetry Circle 010. 

Als psychiater in opleiding is hij gefascineerd door de menselijke driften en hoe de mens op alle verschillende manieren die er zijn betekenis probeert te geven aan het bestaan. Hij gelooft dat taal ons de mogelijkheid biedt om de metafysische wereld te benaderen.

In zijn poëzie verbindt hij de buitenwereld met de innerlijke wereld. Hij geniet van de wisselwerking tussen abstract taalgebruik en alledaagse associaties met hier en daar een knipoog naar pop culture. Naast het schrijven en performen van poëzie en spoken word maakt hij dansvoorstellingen met zijn collectief ERROR 404.